Rubrieken

Totaal aantal pageviews

donderdag 6 juni 2013

Glutenvrij Bier en mout

Gisteren heeft manlief een aantal glutenvrije bieren aangeschaft aan de Amerikaanse kant. Aangezien hij in de USA werkt en ik regelmatig mee oversteek om wat te 'shoppen' - lees rond te neuzen in wat er zoal leeft bij onze buren, de Amerikanen, kwam plots het idee om langs te rijden bij Premier - een gigantische ( ja we zijn in Amerika) wijnhandel, de grootte van een grote Carrefour of Delhaize in Belgie maar dan enkel voor wijn en sterke drank- probeer daar maar eens een flesje wijn te zoeken, het aanbod is gigantisch. Ik heb uiteindelijk, na de lange gangen af te schuimen, voor mezelf een Spaans wit wijntje aangeschaft. Meer dan dat durfden we niet omdat we eigenlijk al te veel alcohol gekocht hadden om de grens over te steken... Het is hier geen vrij verkeer zoals in Europa :/ Alcohol in Canada is duur, erg duur en dus wordt er al eens wat meegesmokkeld van het goedkopere Amerikaanse gersten- en druivennat.

Naast de wijnsupermarket hebben ze ook een gourmet-supermarkt waar ze o.a. allerlei speciale bieren verkopen. En dus ook glutenvrije tot grote vreugde van Chris! Hij geniet van een biertje in de warme zomer en is eerder een wijn-en ciderliefhebber in de herfst en winter. Green's (links) is voorlopig zijn favoriet en is een Belgisch product - hoewel ik het nog niet gevonden heb in Belgie!!

Maar ik moet zeggen dat de Belgische producten in Canada en de USA bijzonder rijk aanwezig zijn als in bier, chocolade, pralinen, wafelmixen, koekjes, witloof (Belgian endive), Brussels sprouts - Ik kom ons kleine landje in elke voedingswinkel tegen! Een opflakkering van chauvinisme komt dan even om de hoek kijken.
Chris zijn oogst van gisteren, zijn collectie glutenvrije bieren
Nu wat het glutenvrij bier betreft. Een aantal glutenvrije bieren zijn op basis van mout/malt gemaakt wat aanvankelijk onze wenkbrauwen wat deed fronsen. Gerst is meestal de basis voor het verkrijgen van mout en gerst behoort tot de glutenhoudende granen! Nu, de brouwers stellen dat de schadelijke eiwitten in het brouwproces worden omgezet tot onschadelijke aminozuren. Chris die zeker heel gevoelig is voor gluten kan bevestigen dat hij zonder problemen deze mout gebaseerde bieren kan drinken zonder reacties. Let wel, iedereen is uniek en moet dit voor zichzelf uitzoeken!

In Belgie hebben we o.a. Brunehaut dat volledig uit mout bestaat maar door Chris perfect gedronken kan worden, zonder problemen. Ik breng regelmatig wat flesjes richting Canada.

Na onze aankoop was de dag nog te mooi om gewoon weer huiswaarts te rijden. De Niagara Falls aan Amerikaanse kant leek ons een goede plek om onze benen te strekken. Het toeristenseizoen is nog niet volledig uitgebroken dus er was nog genoeg ademruimte om te genieten van de kracht van de natuur, zonder ellebogen in je ribben te voelen. 

De Amerikaanse kant heeft veel natuur en het is heerlijk om van het ene eiland naar het volgende te wandelen over de bruggen waar de Niagara rivier met volle kracht onderdoor gaat. Om dan aan de Horse Shoe Falls je over te geven aan het donderende geweld. We wonen maar 20 minuten van dit wild geweld en we nemen ons elke keer weer voor hier wat regelmatiger te komen wandelen. Gisteren hebben we alvast dat goed voornemen waargemaakt.




woensdag 5 juni 2013

Wortel Cake met Kokos-Maple Icing


Iets dat ik hier in Noord-Amerika heb leren apprecieren is Carrot Cake met Icing. In mijn ogen een superlekkere cake met een gezonde inslag wegens... jawel... de wortelen. Maar deze carrot cake is nog gezonder gemaakt en is ook nog eens glutenvrij. Hij is gezoet met kokosbloesemsuiker en als vet gebruik ik kokosolie in plaats van boter of margarine. Niet geschikt voor stiefzoon wegens de amandelbloem maar hij is nu niet bij ons en dus kan ik met een gerust geweten iets maken met notenbloem.

Deze versie is zacht, vochtig en niet zo zoet. Ik heb hem in een taartvorm gegoten waardoor de cake eerder dun is, maar je kan het evengoed in cupcake vormen of ramenpotjes of in een kleinere bakvorm gieten waardoor de cake hoger komt.

Een volgende versie ga ik maken met andere bloemsoorten en zonder eieren.

Cake:

30 gram amandelbloem
35 gram kokosbloem
10 gram bruine rijstproteine (dit kan je weglaten en de beide bloemsoorten verhogen met ieder 5 gram)
60 gram kokosbloesemsuiker
1/2 tot 1 theelepel baksoda
1 theelepel kaneel (kan je verhogen tot 1 1/2)
1/4 theelepel zeezout
2 eieren
2 eiwitten
80 ml kokosolie gesmolten
80 gram geraspte wortel (1 grote wortel)

Schil en rasp de wortel
Voeg alle droge ingredienten samen
Klop de eieren, klop het eiwit
Voeg de olie, wortel, de eieren en eiwitten bij de droge mix
Giet in ingevette cupcake vormen of een ingevette bakvorm

Bak voor ongeveer 27 minuten op 160C  - laten afkoelen

Kokos-Maple Icing

5 flinke eetlepels dikke kokosmelk uit blik
1 1/2 eetlepel (of naar smaak) maple siroop/esdoornsiroop (of een andere zoetstof)
snuifje stevia poeder (niet noodzakelijk)
enkele druppels vanille extract of vanille suiker in plaats van stevia
klein scheutje citroensap
2 eetlepels lopende kokosolie

Alles mengen en aanbrengen op de afgekoelde wortel cake
Plaats minstens 1 uur in de koelkast zodat de icing kan harden

Wortel raspen




Droge ingredienten














In ingevette bakvorm

 
Icing aanbrengen

Wortel Cake met Icing


Bruine rijst proteine

maandag 3 juni 2013

Earthing - Aarding

Chris op blote voeten door het bos
Er is niets meer simpel en goedkoop om ons lichaam in evenwicht te brengen dan blootsvoets te lopen op gras, zand en zelfs de straat. De aarde zelf bevat een massa gezonde negatieve elektronen die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Die vrije radicalen veroorzaken vele negatieve klachten en gezondheidsproblemen en ze geraken maar moeilijk uit ons lichaam verwijderd. Nochtans helpt het eenvoudig blootsvoets rondlopen om o.a. het zenuwstelstel en het hart te ontspannen en het maakt zelfs het bloed dunner zonder dat we enige medicatie moeten innemen. Het verdikte ongezonde bloed dat vooral bij mensen met hartproblemen en diabetes een extra probleem vormt, wordt meer vloeibaar door dagelijks blootsvoets buiten rond te lopen.
en op het strand (Lake Ontario)

Vuile voeten horen erbij maar het verfrissend en gezuiverd gevoel krijg je er ook gratis bij!

Wie gezondheidsproblemen of slaapstoornissen heeft, veel binnenzit, op de computer werkt, omgeven is door veel elektromagnetische storing of veel stress ervaart doet er goed aan om elke dag een half uurtje blootsvoets rond te lopen!


Net gelezen in de krant: 'Wandelen is als meststof voor de hersenen'

Een experiment aan de University of Illinois: Een groep van sedentaire 40- tot 80-jarigen werd aan het wandelen gezet gedurende 40 minuten en dat drie keer per week en vergeleken met een proefgroep ouderen die turn- en stretchoefeningen kreeg opgelegd.
Het effect hiervan op hun hippocampus – het stukje hersenen dat herinneringen aan gebeurtenissen, namen, plaatsen… tevoorschijn tovert – was indrukwekkend. Bij niet bewegende ouderen krimpt de hippocampus met 1 tot 2 procent per jaar. De hippocampi van de wandelaars waren gegroeid. Dat bleek na metingen (scans) voor het experiment, zes maand na de start en een jaar nadien. Bij de proefgroep was er een krimp van de hippocampus die vergelijkbaar was met die van niet actieve ouderen.

zondag 2 juni 2013

Kruiden Ijsthee en Chinese Lange Bonen


Tussen het corrigeren van de recepten van het kookboek Allergievriendelijk Koken en het uitschrijven van  nieuwe workshops voor het najaar voor Canada en Belgie vonden we tijd om een paar uur te gaan genieten van Hamilton Blues & Roots. Hamilton is de dichtsbije grote stad voor ons. Met een gouden verleden als staalstad waar het ooit goed leven was is het nu een verlopen grauwe stad waar het grootste deel van de bevolking blijkt te bestaan uit verarmde werkersklasse, alcoholisten, druggebruikers, invaliden en bedelaars. Desondanks doet men pogingen om er nieuw leven in te blazen. Een stad met veel muzikanten ook en daarom dat we regelmatig afzakken om deel te nemen en te genieten van de plaatselijke artiesten en muzikanten die de grauwheid proberen te doen vergeten met hun rauwe bluesstemmen en country and roots songs. Misschien is het juist door deze zichtbare ellende van de mensen hier dat de muziek hier zo bloeit en leeft. 
Even binnengevlucht bij The Bean Bar voor de regendruppels die de sfeer probeerden te verstoren, waar we tot onze blije verrassing glutenvrij gebak tegenkwamen. We oordeelden dat we best samen eentje zouden delen, glutenvrij is altijd meer vullend en we hadden geen ongelijk. Ik koos voor de Turtle Fudge Cake en nam een warme honing en citroen thee als natje, hoewel het buiten 30C was en Chris ging iets meer logischerwijs voor de honing en citroen ijsthee.
Kruiden Ijsthee

Hoe maken:
Zet een kopje sterke kruidenthee naar keuze. Vul een groot glas met ijsblokjes, voeg de afgekoelde thee toe. Afwerken met schijfje limoen en/of citroen en zoet naar keuze met wat suiker, honing of agave.
Terra Lightfoot
Na ons uitje was het tijd voor wat zeer noodzakelijke boodschappen en mijn oog viel op de Chinese Long Beans. Ik had mijn zinnen gezet om de viscurry uit mijn eigen kookboek te maken (ben er namelijk zelf behoorlijk fan van!! :) en oordeelde dat deze lange bonen perfect zouden matchen met mijn curry potje.
Deze bonen kunnen tot 1 meter lang worden en hebben een zachte aromatische smaak, vooral als je ze eerst blancheert. Te vinden in Aziatische winkels en markten.

Hoe maken:

Kook een grote pot water en blancheer de bonen voor 3 tot 4 minuten. Ik snij ze wel reeds in de helft om ze in mijn pot te laten passen.
De bonen laten uitlekken in een vergiet
Snij de langere stukken nu in de gewenste lengte
Fruit 1 of 2 teentjes knoflook - uitje kan ook - in wat olie
Voeg de bonenstukken toe
Voeg 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels tamari saus toe
Afwerken met zeezout
Deksel op de pot en laat een 5 tal minuten op een laag vuur stoven, af en toe roeren, tot de bonen gaar zijn

Deze werkwijze kan je ook gebruiken voor normale princessenbonen

knoflook fruiten en boonstukken toevoegen

Heerlijk bij een viscurry of bij aardappeltjes met vis