Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 5 oktober 2014

Appeltaart (ei-vrij)

Het seizoen van appelen en peren is in volle gang. Dus hoog tijd voor een appeltaart!
In deze versie heb ik met echte boter gewerkt voor een rijkere smaak, maar wie geen boter kan of wil gebruiken kan gebruik maken van koude kokosolie of plantaardig vet.
Ik heb ook met iets moeilijker te vinden bloemsoorten gewerkt maar het resultaat is dan ook heel lekker. Wie ze niet in huis heeft of niet kan vinden staan er tussen haakjes alternatieven.

Het is een vrij eenvoudig recept (joepie!) maar lees even door het recept zodat je zeker bent dat je alles in huis hebt.

Wat heb je nodig voor de bodem:

Indien je een bepaalde bloemsoort niet kan vinden vermeerder dan de andere bloemsoorten die je wel hebt!

40 gram sorghumbloem (licht boekweitmeel)
40 gram amarantbloem (gierstbloem)
40 gram witte rijstbloem
40 gram arrowroot (tapiocabloem of aardappelzetmeel)
125 gram boter (koude kokosolie of plantaardige boter)
1/3 theelepel zout
3/4 theelepel xantaan gom (guar gom of johannesbroodpitmeel)
1 1/2 theelepel appelazijn
5 eetlepels koud water

Wat heb je nodig voor de vulling:

3 grote appels of 4 kleinere
sap 1/2 citroen
140 gram kokosbloesemsuiker (andere suiker is ook mogelijk zoals donkere kandijsuiker is zeker lekker)
2 eetlepels sorghumbloem (licht boekweitmeel of aardappelzetmeel)
2 eetlepels arrowroot (tapiocameel of maiszetmeel)
1/3 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel kaneel

Hoe maken:

1. Voeg alle droge ingredienten in een bolkom
2. Snij de boter in stukjes en meng het met de bloem tot het brokkelig wordt (ik gebruik mijn handen om de bloem en boter te mengen) - spoel je handen
3. Voeg de appelazijn toe en voeg stelselmatig het water toe en vorm een bal
4. Leg de bal in een plastic zak
5. Duw de bal plat met je hand tot een dikke plak
6. Leg de plak ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat de boter/kokosolie kan opstijven
7. Vet ondertussen een bakvorm in
8. Neem het deeg uit de zak en leg op een plastic placemat. Rol uit met een deegroller terwijl je bloem strooit op het deeg. Ik doe het zelf echter altijd met de platte hand, tot ik ongeveer de juiste grootte heb maar nog niet helemaal plat.
9. Leg nu het uitgerolde of plattere deeg in de bakvorm. Gebruik daarvoor de placemat. Draai de placemat om zodat het deeg gemakkelijker van de placemat komt. Gebruik een mes of spatel om het deeg wat van de mat te steken indien nodig. Als het een beetje misvormd is geen probleem.
10. Werk nu met je handen om het deeg mooi in de vorm te krijgen. Maak eveneens een rand. Werk rustig om de deeg evenredig te verdelen over de vorm en de rand. Gebruik eventueel een beetje water op je vingers.

11. Oven voorverwarmen op 190 C

12. Prik met een vork gaatjes in de deeg
13. Leg een stuk bakpapier of eventueel koffiefilters op het deeg en vul met droge bonen of linzen (knikkers werken ook)
14. In de oven voor 20 minuten tot de rand licht bruin wordt
15. Neem de vorm uit de oven, neem het bakpapier en de bonen weg (verdwijnen in de vuilnisbak) en zet de oven uit
16. Zet het deeg nog 5 minuten in de oven tot het deeg droog is
17. Laat afkoelen, maar hij moet niet volledig koud zijn, lauw is ok.

De Vulling:

Terwijl je bodem in de oven staat kan je beginnen aan de vulling, hoewel die redelijk vlug klaar is en de vorm moet nog een tijdje afkoelen. Dus je kan er ook voor kiezen de vulling pas te maken wanneer de vorm voldoende is afgekoeld.

1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in plakjes
2. Pers de halve citroen en voeg over de appelplakjes zodat het bruinen voorkomt
3. Voeg dan alle andere ingredienten toe en meng

4. Zet de oven op 180 C

5. Voeg de vulling met alle sappen in de afgekoelde vorm
6. Bak voor 45 minuten

Klaar!