Rubrieken

Totaal aantal pageviews

woensdag 6 augustus 2014

Sojavrije 'Soja-saus'

Dat het met de soja niet helemaal snor zit wordt alsmaar meer duidelijk. Voor mensen met glutenintolerantie is het sowieso uitkijken geblazen omdat gewone soja-saus tarwe bevat. Tamari is wel tarwe-vrij en staat hier in de keukenkast. Tamari is een smaakmaker die we regelmatig in onze gerechten gebruiken. Maar sommige mensen zijn gewoonweg allergisch of intolerant voor soja en soja-derivaten en voor hen post ik dit simpel alternatief zodat de Oosterse gerechten weer helemaal AF zijn!

Wat heb je nodig:

  • 350 ml organische kippen- of rundsbouillon Of je kan de helft water en de helft bouillon gebruiken
  • 4 theelepels balsamic azijn
  • 2 theelepels molasse/melasse 

>>>Opmerking: Molasse is in Belgie o.a. te verkrijgen bij Bio-Planet en in Nederland bij De Tuinen

voor wie het kan verdragen:
* een flinke snuif gemberpoeder
* een snuif witte peper
* een snuif knoflookpoeder

extra zeezout naar smaak

Hoe maken:

  • Voeg alle ingredienten samen in een kookpannetje - behalve het zout! en breng aan de kook op een medium vuur
  • Laat ongeveer 1/3 inkoken terwijl je regelmatig roert
  • Proef en voeg desnoods zout toe
  • Gebruik het in de gerecht
  • Voor later gebruik, laat het mengsel afkoelen
  • Giet het in een recipient dat je kan afsluiten en plaats het in de koelkast
  • Schudden voor gebruik
Vegetarisch: je kan de bouillon vervangen door plantaardige bouillon maar het zal dan niet dezelfde smaak hebben.

molasse/melasse

Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten