Er zijn een aantal trukjes om de verslijming tegen te gaan omdat niet iedereen die textuur aangenaam vindt. Ik ben alvast geen grote liefhebber van het slijmachtige karakter van okra, maar wanneer goed klaargemaakt vind ik het lekker. Het is een groente waar je mee moet leren koken. Maar eens je de basisprincipes kent is het een gemakkelijke en uitaard zeer waardevolle groente.
Wat doet okra pepsine?
Okra Pepsine is een enzyme dat zorgt voor eliminatie van toxines in de dunne darm en het heelt de darmwand. Door onze onvolwaardige voeding krijgen we een ophoping van mucus (verslijming) in vooral de dunne darm waardoor opname van voedingsstoffen verstoord geraakt. Okra pepsine verwijderd dus deze verslijming. Het is ook heel nuttig bij maagzweren omdat het slijmachtige goedje ook daar zorgt voor een verzorging van de maagwand.
Tips voor het kiezen, voorbereiden en koken van okra:
1. Kies verse groene okra's die niet plat aanvoelen, en koop vooral niet de grote die smaakloos zijn. Okra's rond de 10 cm zijn een goed formaat.
2. Je kan okra in stukjes snijden of heel laten. Je kan ze bakken of roosteren in de oven of de gril.
In dit recept laat ik ze heel om de kans op verslijming zo klein mogelijk te houden.
3. Indien je ze heel laat snij dan enkel de top af met een scherp mes, dus zonder de peul open te snijden.
4. Was ze en droog ze goed af met een handdoek of keukenrol
5. Breng olie aan in een pan en verhit ze hoog genoeg en voeg dan pas de okra toe, zo voorkom je verslijming.
Extra tips om verslijming tegen te gaan:
1. Hou ze heel, maar dit hoeft uiteraard niet.
2. Droog ze goed af na het wassen
3. Kook ze op een hoog vuur
4. Voeg iets zuurs toe tijdens het koken zoals tomaten of citroensap. Je kan ze ook op voorhand een half uurtje in een azijnbadje leggen. Goed afspoelen met water en drogen nadien.
5. Roer heel regelmatig tijdens het koken
Okra met Indische toets
Wat heb je nodig: (voor ongeveer 3 personen)
500-600 gram okra
1 rode paprika (in stukjes)
1/2 groene paprika (in stukjes)
1/2 ui
2 knoflook tenen
2 flinke eetlepels verse gember
2 eetlepels curry (ik gebruik 2 verschillende soorten curry)
1 theelepel garam masala (optioneel)
sap van een halve citroen
peper en zout naar smaak
200 ml water
olie naar keuze om te starten
Optioneel kan je op het einde van het koken kokosmelk (uit blik) toevoegen voor een romig karakter.
Tip: Er wordt ook veel met tomaten gewerkt in combinatie met okra, door het zuur karakter van de tomaten is het een ideale partner voor een lekker gerecht.
Hoe maak je het:
- Voeg olie in een pot en verhit op een hoog vuur zonder dat het rookt
- Voeg ui, knoflook en gember toe en roer
- Voeg de specerijen toe en roer voor 1-2 minuten
- Voeg de stukjes paprika toe en het water en laat een aantal minuten koken terwijl je af en toe roert
- Voeg dan de okra en het citroensap toe, roer alles goed door elkaar. Doe een deksel op de pot maar roer regelmatig doorheen het mengsel. Ongeveer 10 minuten tot de okra bijtgaar zijn.
Lekker met een stukje vis, in ons geval tong.
In dit voorbeeld hebben we de maaltijd verrijkt met wat arugola sla en quinoa.
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg over deze voor mij onbekende groente.
BeantwoordenVerwijderenNu lijkt de stap om ermee aan de slag te gaan minder groot.