Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 25 mei 2014

Aardappelsalade met Avocado Creme en Gemarineerde Zalm

Een Canadees wordt met een barbecue in zijn achterzak geboren. Zodra het weer het ook maar enigszins toelaat slaat het ingebakken barbecue-gen in actie. De zalm was dan ook zijn project en hij maakte een heerlijke marinade. Simpel, superlekker en heel Canadees met maple siroop.

Omdat ik een aardappelsalade wilde maken zonder mayonaise en er nog bevroren avocado's in de diepvries lagen was de combinatie snel gemaakt. Wij zijn grote avocado liefhebbers en ik leg eventuele overschot aan avocado's in zijn geheel in de diepvries. Bij het ontdooien zijn ze enkel bruikbaar voor een guacamole of zoals hier voor een cremige toevoeging aan de aardappelen.
Je mist geen moment mayonaise! De avocado's maken de aardappelsalade lekker romig.

Wat heb je nodig voor de aardappelsalade:

* een aantal aardappelen
* 1/4 rode ui
* 1/2 rode paprika
* 2 rijpe avocado's (vers of ontdooid)
* citroensap
* peper en zout
* cayenne peper (optioneel)

Uiteraard kan je deze aardappelsalade verrijken met alles wat je lekker vindt. 
Voeg verse kruiden zoals bieslook, peterselie of koriander.

Hoe maken:
  • Schil en kook de hoeveelheid aardappelen die je nodig hebt en laat ze afkoelen
  • Snij ze in blokjes
  • Snij de avocado's open, ontpit en lepel het vruchtvlees uit
  • Voeg citroensap, peper, zout en cayennepeper toe en meng alles goed door elkaar tot een romige substantie
  • Snij een beetje rode ui en een halve paprika in stukjes
  • Voeg alles bij elkaar en proef!!
  • Voeg extra zout, peper en cayenne peper toe naar smaak
  • Let op dat er genoeg citroensap is toegevoegd dat verhoogd de smaak van deze combinatie
(ontdooide) avocado's tot een creme maken


Marinade Zalm

Voor een stuk van 400 tot 500 gram
  • 60 ml maple siroop of honing of Luikse siroop 
  • 60 ml tamari of soja saus (glutenvrij)
  • 2 tenen knoflook (of meer naar smaak) in stukjes
Hoe maken:

Voeg de knoflookstukjes, de maple siroop en de tamari in een plastiek zak (voor voeding). Een zip lock model of een zak die je kan afsluiten. Laat het een uur marineren - keer na 30 minuten de zak.

Neem de zalm uit de zak en laat de marinade in de zak. Leg de zalm op een bord zodat de marinade niet te rijk aanwezig is wanneer je de zalm op de hete barbecue legt of in de pan bakt.

De overschot van de marinade heb ik wat aangelengd met water en wat ingekookt zodat het nog bruikbaar is als 'saus' op rijst of aardappelen.







2 opmerkingen:

  1. Ik heb net dit gerecht uitgeprobeerd en het smaakt heerlijk! Aangezien ik intolerant ben voor citroen, heb ik de ingrediënten voor de avocado crème lichtjes gewijzigd: ik heb de citroen vervangen door een goede scheut appelazijn, en dan een beetje aangelengd met water. De rest heb ik behouden. De smaak doet me denken aan fruitpap. Het gaf me een beetje een nostalgisch gevoel, want ik mag ook geen bananen eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel fijn dat je door de wijziging er toch een heerlijke maaltijd aan hebt overgehouden :) Het is inderdaad altijd weer aanpassen en uitzoeken. Leuk dat je het via deze weg laat weten!

    BeantwoordenVerwijderen