Dit ging iets worden dat stiefzoon hoogstwaarschijnlijk niet echt ging lusten, teveel verschillende structuren! Maar met het oog op een stuk pizza zou hij toch aan boord kunnen komen... hem kennende was dat zowat mijn strategisch plan. Want mijn verstand kan er nog niet helemaal bij dat hij wel pizza en lasagna als een hongerige wolf aanvalt, maar dat andere zaken die ook gemengd zijn meer een probleem vormen. Met soep nog altijd als zijn grootste weerstand, met kokhalsgeluiden inclusief als het te korrelig is voor zijn tong. Dus geen soep-toestanden als hij bij ons is, maar kleine uitdagingen als deze worden zeker aangegaan nu hij oud genoeg is om zijn diepe weerstanden verstandelijk wat beter te begrijpen.
Stiefzoon heeft zijn burger wel degelijk gegeten met guacamole maar zonder de yoghurt dressing, dat was toch een stap te ver. Maar dat stuk extra pizza was inderdaad de wortel voor zijn neus...Wij vonden ze eerlijk gezegd heerlijk en met een portie rijst was dit een zeer vullend avondmaal. Vegetarisch en zelfs helemaal vegan te maken. Morgen hebben we nog een portie die eenvoudig kan opgewarmd worden... en wij blij :)
Wat heb je nodig... zo ongeveer voor 6 burgers:
Voor de Burgers:
- 1 grote zoete aardappel, geschild en gekookt
- 1 blik witte bonen, maar ik heb het niet volledig gebruikt, er zat nog een flinke bodem bonen in het blik
- 1 ei of 1 flinke volle eetlepel gemalen vlaszaad
- 50 gram glutenvrije broodkruimels (lees even verder mocht je dit niet hebben)
- 75 gram glutenvrije havervlokken
- 3 knoflook tenen in stukken
- 1/2 tot 1 theelepel paprikapoeder - we houden van de gerookte versie die meer afsmaakt
- zout en peper naar smaak
>> wil je graag wat pikant dan voeg je nog wat cayenne of chilipoeder toe
Indien je geen glutenvrije broodkruimels (zelf gemaakt of gekocht) hebt verhoog dan de havervlokken. Je kan de havervlokken ook als meel gebruiken of dus als vlokken. Beide werken.
Kan je geen havervlokken verdragen of heb je het niet in huis dan kan je werken met aardappelzetmeel, tapiocameel of arrowroot. Het gaat er om dat er bloem in het mengsel zit dat alles wat doet kleven. Voeg de gekozen bloemsoort lepel voor lepel toe tot je een mooie deeg krijgt, niet te dik, niet te dun (zie foto)
Hoe maken:
- Schil en kook de zoete aardappel en laat goed uitlekken - Ik heb ze gestoomd
- Grootste deel van het blik witte bonen spoelen en laten uitlekken
- ***Belangrijk is dat de ingredienten niet te nat zijn
- Mix de bonen, het ei of vlaszaad en de kruiden met een staafmixer in een pot
- Voeg dan de zoete aardappelstukken toe en mix verder
- Voeg de knoflookstukken toe en mix verder
- Voeg dan de broodkruimels en havervlokken toe en mix verder
- Je kan dan besluiten er wat extra broodkruim of havervlokken aan toe te voegen indien het mengsel nog te nat is, maar het is wel degelijk toch nog vrij vochtig.
- Zet het in de koelkast zodat het kan opstijven
- In een pan voeg je een mooie laag olie die je goed verhit
- Gebruik een platte opscheplepel en breng een hoeveelheid mix in de pan en maak burgers.
- Je kan ze stelselmatig vorm geven naarmate ze bakken, dus ze hoeven zeker niet onmiddelijk perfect te zijn als ze in de pan gaan
- Laat ze op een middelmatig laag vuur lang genoeg bakken
- Draai ze om en laat ze verder bakken
- Neem ze voorzichtig uit de pan
Voor wie yoghurt kan verdragen is deze dressing een eerste lekkere laag op je burger:
Voor de Yoghurt Dressing:
- Kommetje yoghurt of een yoghurt alternatief
- Rasp wat verse knoflook met kleine rasp of knoflookpers: rauwe knoflook smaakt veel sterker dus opletten met de hoeveelheden
- Scheutje maple siroop, rijststroop of agave siroop of eventueel een beetje lopende honing
- Klein beetje zout
- Eventueel wat gesnipperde bieslook
De tweede laag op je burger is deze guacamole:
Simpele Avocado Guacamole:
- 2 avocado's (dat bleef er zowat over van mijn 3): ontpitten en met een vork prakken
- scheutje citroensap
- zout en peper
Ik nomineerde je voor een Liebster-award! Kijk maar op mijn blog!
BeantwoordenVerwijderen