Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 4 maart 2014

Teff en Injera

Deze gistvrije glutenvrije Ethiopische pannenkoeken zijn leuk als een gedeeld vingervoedsel gerecht. Gevuld met allerlei vegetarische en/of vleesgerechtjes zijn ze de centrale blikvanger op de tafel. De pannenkoeken worden in stukken gescheurd en gebruikt om het voedsel op te pikken van de gevulde potjes ofwel van de gerechtjes die reeds op de grote pannenkoek gelegd zijn door de gastvrouw/heer. Injera smaakt lichtzurig door de fermentatie.
Als je geen tijd hebt kan je ze ook maken zonder te laten fermenteren, ze zullen dan niet zurig smaken, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Voeg dan alles gewoon samen en bak ze af.
Onze Injera voor 2 in een Ethiopisch restaurant in Toronto
Opgelet: Wie Ethiopisch gaat eten doet er heel goed aan om uitdrukkelijk voor glutenvrije injera te vragen want de meeste restaurants voegen gewone tarwebloem toe in hun bloemmengsels. Het is dikwijls niet mogelijk om zelfs glutenvrij te krijgen en dan krijg je gewone rijst aangeboden als alternatief - ook lekker  - maar wie niet teleurgesteld wil zijn omdat je dacht injera te kunnen eten doet er goed aan eerst contact op te nemen met het restaurant.

Wat is Teff?
Teff is een van oorsprong piepklein Ethiopisch graantje dat barstensvol zit met voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, aminozuren, hoog in calcium, ijzer en zelfs vitamine C wat ongewoon is voor granen.
Teff is geen echt graan maar komt van de grasfamilie, het wordt ook wel eens Abessijns liefdesgras genoemd.
 • Het is glutenvrij
 • Heeft een hoog eiwitgehalte wat uitstekend is voor vegans
 • Het heeft een relatieve lage glycemische index
 • Het ijzer wordt heel gemakkelijk opgenomen door het lichaam
 • Het heeft een licht nootachtige smaak
 • Het zou helpen bij PMS klachten 
Er zijn verschillende soorten teff, van licht tot donker. De roodkleurige teff bevat het meeste ijzer.
Je kan zowel de graantjes als de bloem gebruiken.

Teff graantjes kan je koken zoals gierst: 1 kop teff graantjes met 3 koppen water en wat zout. Breng naar het kookpunt en zet het dan laag om nog 15 tot 20 minuten te sudderen. Zet het vuur uit en laat het nog 5 minuten wellen. Je maakt er een soort pap van zoals havermoutpap of je kan het ook gebruiken als indikmiddel in stoverijen.


Ik gebruik de teff bloem heel graag in mijn baksels zoals pannenkoeken, koekjes en cake als extra smaakmaker en vooral voor zijn voedingsstoffen.
Injera met de typische gaatjes
Er zijn verschillende mogelijkheden om injera te maken, meestal met het gebruik van gist en een zuurdesem starter die een paar dagen duurt om te maken.
Deze versie is gistvrij die 24 uur duurt om te maken.

Glutenvrije Injera:
 • 180 gram teff bloem
 • 480 ml water
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel zout of naar smaak

Voeg de teff en het water samen in een bolkom, roer goed samen en laat 24 uur op kamertemperatuur staan.
Leg een handdoek over de bolkom en roer niet!
Na 24 uur zal het deeg gezwollen zijn, voeg dan het zout en het bakpoeder toe en roer even door. Het deeg zal nu terug inzakken.
Verhit de grootst mogelijke pan die je hebt met een klein beetje kokosolie of andere olie, smeer met een stuk keukenpapier de olie in het rond
Doe wat beslag in het midden en draai met de pan zodat het deeg rondgaat en de pan bedekt is met een dunne laag deeg
Er zullen belletjes verschijnen die thuishoren in de typische injera.

 • BELANGRIJK: 
 • Leg een deksel of een koekjesbakplaat over de pan zodat het vocht in de pan blijft. Het stoomt de injera aan de bovenkant en bakt dan de onderkant.
 • De pannenkoek moet niet gedraaid worden!
 • Bak ze voor ongeveer 4 a 5 minuten of totdat de bovenkant droog is.
 • Je kan ze in 4 vouwen voor het serveren of als een grote pannenkoek houden en ze vullen met kleine gerechtjes
of gevouwen serveren
samen eten

2 opmerkingen:

 1. Dank voor het delen, hier was ik naar op zoek.
  Zo wordt het gegeten en opgediend!!
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het recept maar vind t jammer dat er geen plaatjes bij zitten. Als ik 280 gram terug met zoveel water menu dat blijft het gewoon dun. Maar jij schrijft dat het deeg zwelt? Het is direct al dun en ziet er niet uit als deeg. Doe ik iets verkeerd? Ik hoor het graag. Groet, karin

  BeantwoordenVerwijderen