Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 12 november 2013

Chocolade Cake zonder cake

Een cake die ik altijd fascinerend heb gevonden is de versie zonder cake, met andere woorden zonder bloem. Vandaag leek me een perfect dagje om er eentje te maken. Chocolade vind ik persoonlijk meer aantrekkelijk in de herfst en de winter, de warme geur en kleur passen perfect in deze kille en koude seizoenen. Deze cake is een favoriet bij de twee glutenvrije mannen in het Canadese huishouden, ze vinden het smaken tussen een chocomousse en een brownie.

Het enige nadeel aan dit recept is dat het nogal wat eieren bevat en dat je je mag verwachten aan wat afwas.
Dit gezegd zijnde is de rest van het verhaal een waar chocolade festijn. De afwas neem ik er dan maar bij.

Deze cake komt recht uit de oven maar zakt nog wat in tijdens het afkoelen


Wat heb je nodig:
  • 6 eieren
  • 170 gram chocolade druppels of chocolade stukjes
  • 30 gram kokosolie of boter (wie het kan verdragen - anders is margarine ook nog een optie)
  • 170 gram bruine suiker - je kan de suiker desgewenst verdelen in 90 gram bruine en 80 gram witte suiker maar ik hou zelf van lichte kandijsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 ml water op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel cacao poeder
  • 1/4 theelepel zout
Hoe maak je het:
  • Voeg de chocolade druppels en de kokosolie samen in een kom
  • Zet  de kom ofwel in de microgolfoven en laat telkens gedurende 20 seconden draaien, en telkens even roeren totdat olie en chocolade gemengd zijn - je kan het ook opwarmen in een pannetje op het vuur maar hou het op lage temperatuur en goed roeren tot het gesmolten is - zet even weg
  • Voeg in een tweede kommetje het water, zout, cacao poeder en vanille extract samen en goed mengen
  • In een derde en vierde kom breek je de eieren apart in eigeel en eiwit
  • In de derde kom doe je de eierdooiers samen met de suiker: gebruik een mixer om alles goed te mengen gedurende enkele minuten zodat de samenstelling verdubbeld en luchtig wordt
  • In de vierde kom hou je de eiwitten die je krachtig opklopt tot schuim
  • Voeg dan het eiwitschuim bij de chocolade mix en schep het in twee keren doorheen het mengsel. Gewoon doorheen scheppen totdat het een mooie luchtig mengsel wordt met belletjes. Voeg enkel schuim toe mocht er nog ongeklopt eiwit in je kom liggen gooi dit weg.
  • Giet in een ingevette bakvorm
  • Bak voor 40 minuten op 180 C in een voorverwarmde oven
  • Laat afkoelen
  • Je kan desgewenst afwerken met 'room' naar keuze.
De gesmolten chocolade en kokosolie
Het opgeklopte eiwit mengen met het chocolademengsel


In een bakvorm gieten, het opgeklopte eiwit vormt de belletjes

2 opmerkingen:

  1. Uitgeprobeerd en dubbel en dik goedgekeurd! Erg lekkere cake!
    Ik zocht al een tijdje naar een recept voor gebak waar de bloem volledig uit verbannen is.
    & de afwas viel wel mee want ik heb een afwasmachine :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Ik ben content dat de cake je verwachtingen is tegemoet gekomen en dat de afwas best meeviel :D
      Zo hebben we het graag niet waar ;)

      Verwijderen