Rubrieken

Totaal aantal pageviews

donderdag 7 november 2013

Indische Witte Kool Schotel

Met de herfst komen ook de vele koolsoorten weer te voorschijn. Voor wie het kan verdragen is kool een zeer gezonde groente. Boordevol met sterke anti-oxidanten die nuttig zijn bij borst-, darm- en prostaatkanker. Ze helpen ook met het verlagen van de 'slechte cholesterol'. 
Rode kool bevat de meeste anti-oxidanten.
Het is ook een zeer goede bron voor vitamine C, en bevat daarnaast ook vitamine B1, B5 en B6.  Het bevat heel wat vitamine K dat een belangrijke rol speelt in ons bot metabolisme, het helpt dus bij het gezond houden van onze beenderen. Vitamine K heeft ook een ondersteunende rol bij de ziekte van Alzheimer. Witte kool bevat daarnaast o.a. kalium, ijzer, magnesium en mangaan en flink wat vezels.

Witte kool kan zowel rauw, als gestoofd of gekookt gegeten worden.

Opmerking: Kool is een cruciferous of kruisbloemige en bevat daarom goitrogenen die de schildklier kunnen belasten. Dus voor diegenen met een vertraagde schildklier moeten uitkijken met het te veel gebruik van deze planten familie - o.a. brocolli, spruiten, bloemkool, savooikool, bok shoy en boerenkool.
Afwegen dus en luisteren naar je schildklier. Ik ben zelf gevoelig aan goitrogenen dus een overmaat aan goitrogenen doorheen een maaltijd of een dag heeft soms effect op mijn schildklier met als gevolg een dikte en druk in de keel en een hese stem = een schildklier die overuren aan het draaien is door het onderdrukkend effect van de goitrogenen.
Voordeel: wanneer je groenten met goitrogenen verhit worden ze grotendeels geneutraliseerd. Dat is niet zo met o.a. soja en gierst waarbij het goitrogenen effect juist wordt verhoogd bij verhitting!

Maar niet getreurd in mjin afdeling Oosterse keuken maak ik met groot plezier deze veganistische koolschotel klaar. Dit gerecht komt zowel voor in Indie, als in China en het hele Zuid-Oostelijk Aziatisch continent. Met weliswaar verschillende specerijen en extra's.
Dit is een Indisch gekruide versie.

Voor minstens 4 personen

Wat heb je nodig:
  • ongeveer 500 gram geraspte witte kool = dat is ongeveer 3/4 van een witte kool
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • een stukje verse gember of 3/4 theelepel gemberpoeder
  • 1 groene chili peper = jalapeno
  • 2 tomaten
  • 1/8 theelepel kurkuma poeder
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1/2 theelepel rode chili poeder
  • zout naar smaak - er gaat wel meer zout in dan een snuif! proeven voor het opdienen!
  • handvol rozijnen (ik kon het weer niet laten om er rozijnen in te doen maar het geeft net dat beetje zoetheid in de schotel - yummy!)
  • (kokos)olie om in te bakken
  • Gekookte rijst
Hoe klaarmaken:
  •  Rasp 3/4 van een witte kool: ik gebruik een groffe rasp - je kan ze ook snijden maar dan is je schotel wat minder verfijnd
  • Snij de ui, look, gember en chili in heel kleine stukjes > Snij de zaadlijsten met een scherp mes uit de chili pepers, zo zijn ze minder heet. Maar opletten, blijf  daarna met je handen van je ogen af!
  • Snij de tomaten in stukken
  • In een wok of pot breng je olie en fruit de ui, daarna voeg je de look, gember en chili stukjes toe en fruit nog wat meer, tot de ui lekker bruin ziet.
  • Voeg de kool toe en roer
  • Voeg de specerijen toe en roer
  • Laat 10 minuten met het deksel op de wok of pan gaar stoven
  • Voeg dan de tomaten en de rozijnen toe
  • Proef en voeg wat extra zout toe indien te flauw van smaak
Tips:
1. Je kan deze schotel ook klaarmaken met savooikool
2. Je kan kikkererwten toevoegen (uit blik of gedroogde kikkererwten een nacht op voorhand laten weken). Het geef deze schotel nog wat extra 'vulling'.



Voeg de specerijen toe


Ondertussen wat rijst koken en klaar!




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten