Rubrieken

Totaal aantal pageviews

woensdag 6 november 2013

Sinterklaas Gingerbread Koeken

Omdat we exact volgende maand de man met de baard op bezoek krijgen zal ik vandaag toch mijn versie van de koekjes delen. Hoewel Chris 2 extra ideetjes had om in te verwerken ben ik eigenlijk best tevreden met het resultaat en vertel ik mijzelf dat Canadezen een andere 'tong' hebben. Hij kiepert zelfs chili saus over mijn witloof in de oven schotel! Om maar te zeggen! Dus hierbij de Sinterklaas koekjes die volgens Chris naar Gingerbread smaken. Vandaar de samengestelde naam van dit koekje.


Het zijn zachte koekjes dus geen harde speculaaskoekjes, daarvoor kan je beter het recept van de zandkoekjes uit het kookboek gebruiken en daar de speculaaskruiden aan toevoegen.

Wat heb je nodig: Voor ongeveer 19 koeken 
  • 150 gram witte rijstbloem
  • 60 gram licht boekweitmeel
  • 60 gram arrowroot
  • 80 gram aardappelzetmeel of tapiocameel
  • 2 theelepels baksoda
  • 80 gram molasse/melasse
  • 65 gram honing
  • 2 eetlepels kandijsuiker
  • 3 eetlepels water
  • 4 eetlepels rijstmelk
  • 1 flinke eetlepel harde kokosolie of andere olie
  • 6 geweekte gedroogde pruimen
  • als ei-vervanger: 1 eetlepel gemalen vlaszaad en 3 eetlepels warm water = vlaszaadgel of 1 ei
  • 10 theelepels speculaaskruiden
Opmerkingen
1. Als je geen arrowroot of tapiocameel hebt kan je alles vervangen door aardappelzetmeel dus samen 140 gram.
2. Molasse of melasse is te verkrijgen in o.a. Bio Planet en Delhaize
3. De speculaaskruiden die ik hier hebt gebruikt zijn van Bio Planet
4. Ik heb 10 theelepels gebruikt, afhankelijk van de grootte van je theelepels (er zijn zoveel verschillende maten en soorten) moet je wel opletten. 10 theelepels is sterk genoeg van smaak, dus twijfel je gebruik dan zeker minder in plaats van meer! 
5. Helemaal onderaan deze pagina zie je een foto met de samenstelling van deze speculaaskruiden. Als er kruiden bijzitten die je niet kan verdragen, koop dan losse poeders en voeg toe wat mogelijk is. De verhouding is dan ongeveer als volgt:
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
Dit is de verpakking van Canadese molasse

Hoe maken:

  • Week de pruimen vooraf in wat water of indien het zachte gedroogde pruimen zijn kan je ze zo gebruiken
  • Voeg alle droge ingredienten bij elkaar in een kom                                                             
  • In een blender breng je de pruimen, honing, kokosolie, rijstmelk, water en melasse stroop en meng alles heel goed totdat de pruimen volledig gemixt zijn 
de natte ingredienten in een blender of met een staafmixer
  • Voeg dan deze mix in de droge ingredienten en meng goed samen, dit duurt wel even om alles mooi gemengd te krijgen 
  • Maak dan met je handen een platte bal en laat 15 minuten rusten in de koelkast of op een frisse plaats

  • Op een bakplaat breng je ofwel olie ofwel bakpapier aan
  • Neem met een eetlepel genoeg deeg om balletjes van te rollen
  • Rol ballen en druk ze plat op de gewenste dikte, met je platte hand
  • Gebruik een (ronde) vorm om de koekjes uit te drukken.
  • Van de overschotjes maak je nieuwe ballen of maak je pepernoten
  • Voorverwarm de oven op 180 C



  • Bak de koeken in de oven voor 10 minuten. Ze moeten nog een beetje vering geven als je er op duwt dus niet laten droog bakken.
  • Neem ze van de bakplaat en laat ze afkoelen
  • Maak de volgende reeks koekjes

Ik heb ook een chocolade versie gemaakt:

Hoe doe je dat?
  • Breng een handvol melkvrije chocolade druppels ofwel stukjes pure chocolade in een kommetje en voeg ongeveer 3 tot 4 eetlepels rijstmelk toe. 
  • Zet in de microgolfoven voor 30 of 40 seconden ofwel in een klein pannetje samen laten smelten- goed in de gaten houden dat het niet aanbrandt, dus roeren maar tot het zaakje gesmolten is.
  • Aanbrengen met een lepel en strijk met de achterkant van je lepel over de koekjes
  • Laat mooi afkoelen!

Achterzijde speculaaskruiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten