Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 10 november 2013

Vegan Spicey Pompoensoep

Wat facebook al niet vermag! Vriendin Anita plaatste een foto van haar pompoen met bijhorend slachtmes en na wat over en weer gegrap bedacht ik dat er nog een prachtexemplaar lag te blinken aan mijn voordeur. Nog een overblijfsel van Halloween toen het in volle pracht en praal sfeer gaf aan de lugubere nacht. Het stond er nu eerder wat als een stilzwijgend verlaten oranje ornament. In plaats van het monster over te geven aan weer en wind vatte ik, in navolging van Anita, ook het plan op om het in de pan te hakken tot een regelrecht avondmaal. Zondag is 1-potmaal en hoewel ik een Japanse Tataki Beef op het programma had staan is het dus een Vegan Spicey Pompoensoepje geworden.
Het kan verkeren... een mens moet flexibel zijn in het leven!


Eenvoudig en snel klaar! Althans het koken dan :)
Wat heb je nodig:

  • 1 flinke ui of rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • een halve pompoen in stukjes
  • DE specerijen in poeder of gedroogd: salie, thijm, kurkuma, gember, kruidnagel, nootmuskaat, koriander & chili peper en flink wat zout - ik heb geen bouillonblokjes gebruikt, gewoon zout, kruiden en specerijen lukken ook prima!
  • glutenvrije tortilla chips = gemaakt van mais, anders gebruik je aardappelchips of groentenchips
  • verse koriander blaadjes
  • (kokos)olie om te stoven
  • Je kan desgewenst afwerken met een vleug 'room' of een scheut 'melk' - uiteraard op een andere basis dan koemelk.
Opmerking: je past de specerijen aan aan je smaak en intoleranties

Hoe maken:
  • Snij de pompoen in stukken en ontdoe het van de pitten, vezels en schil, snij dan in blokken van ongeveer 10 cm
  • Snij de ui en knoflook in stukjes
  • Fruit de ui in wat olie, voeg de look toe en fruit deze ook mee
  • Voeg de pompoenstukken toe
  • Zet alles net onder water
  • Wanneer het begint te pruttelen voeg je alle specerijen toe naar smaak - je kan later nog bijkruiden 
  • Laat 20 tot 30 minuten zachtjes koken
  • Alles mixen met een staafmixer - proeven en bijkruiden indien nodig
  • Opscheppen in een bolkom of soepbord, de tortilla chips in stukken breken, de koriander blaadjes bovenop en direct opeten, anders worden de chips te zacht wat dan niet meer zo lekker is.
    Pompoen van Anita die als inspiratie diende :)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten