Rubrieken

Totaal aantal pageviews

donderdag 14 november 2013

"Traditionele" Rode Kool met Appeltjes

De temperaturen beginnen hier in Canada onder het vriespunt te dalen, de wind rukt aardig aan de laatste bladeren en de mutsen, sjaals en handschoenen zijn weer uit de kast gehaald.
Tijd voor rode kool met appeltjes met de heerlijke geur van wintergroenten in de oven!

Wat heb je nodig:

  • 1 kleine rode kool
  • 1 grote ui
  • !verdorie ik ben de knoflook vergeten! maar dus look in stukjes naar keuze, indien gewenst
  • 3 kleine appels of 2 grote
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels rijstazijn, appelazijn of balsamico azijn
  • nootmuskaat
  • kaneel
  • zout en peper
  • 'boter' maar ik gebruik kokosolie
Het 'vet' is een belangrijk component in groenten gerechten. Door de mager/vetloos hype zien we vet als de grote boeman, maar we vergeten dat we vetten nodig hebben om bepaalde vitaminen te kunnen transporteren en opnemen. Goed dat je groenten eet, maar zonder de nodige vetten nemen we daar veel te weinig van op. Het klontje boter dat oma in haar puree of op de groentenschotel aanbracht heeft wel degelijk een zeer belangrijke functie! 
Dus ja, een beetje vet graag op de rode kooltjes!

Hoe maken:
laag 1
  • Snij de buitenste bladeren van de kool en snij het harde deel vanonder uit met een groot scherp mes
  • Snij de kool in reepjes en dan verder in stukjes, met een groot mes gaat dat lekker gemakkelijk
  • In een vergiet goed spoelen
  • Snij de ui en de look in stukjes
  • Schil en snij de appels in stukjes
  • In een pot die in de oven kan of indien je op een vuur werkt, in een grote pot, breng je een dikke laag kool.
  • Daarbovenop breng je wat ui, look en appeltjes aan
  • Strooi kaneel, nootmuskaat, peper en zout erover
  • Maak een tweede laag bovenop. Met opnieuw ui, look en appeltjes en specerijen
  • Strooi hier de 2 eetlepels bruine suiker bovenop 
  • Met een allerlaatste deeltje kool top je af
  • Giet de 3 eetlepels rijstazijn boven op
  • Breng een paar dotten 'boter'/kokosolie aan
  • Oven op 150 C of op een laag vuur wanneer je gewoon op een kookvuur kookt
  • Laat 2 1/2 uur in de oven staan en roer af en toe even door
Tip: je kan de overschotten perfect invriezen voor een volgend keertje.
Feesttip: voeg halfweg de kooktijd rozijnen of cranberries toe voor een extra toets

laag 2
laatste laagje met azijn en 'boter'/kokosolie

deze had nog 1 1/2 uur te gaan... en dan hmmm lekker...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten