Rubrieken

Totaal aantal pageviews

maandag 11 november 2013

Gluten en Schildklierproblemen

Wegens het grote aantal kliks op de facebook pagina Allergievriendelijk Koken op dit onderwerp leek het mij een goed idee om de post ook hier achter te laten op de blog.



Meer en meer worden de verbanden duidelijk tussen gluten-intolerantie en schildklierproblemen, met name hypothyroidie of een vertraagde schildklierwerking. 

Ze hebben dezelfde gezamenlijke genetische voorbestemdheid.

Indien de hypothyroidie te wijten is aan gluten dan is het mogelijk dat door het weglaten van gluten uit de voeding de anti-lichamen die gevormd zijn als reactie op de gluten (in het bijzonder op het eiwit gliadine) en die de problemen veroorzaken ter hoogte van de schildklier, terug naar normale waarden te laten dalen. Voorwaarde is wel dat je volledig glutenvrij gaat, omdat elk beetje eiwit gliadine de auto-immuunreactie in je lichaam terug in gang zet en dus je schildklier opnieuw zal belasten. 
Het zal maanden, zo niet langer, duren vooraleer de schildklier terug normaal zal functioneren, met een glutenvrij dieet wel te verstaan.

Mogelijke symptomen bij hypothyroidie: gemakkelijk koud hebben, menstruatie problemen, mogelijks lage polsslag maar verhoogde bloeddruk, gewichtstoename of moeite met afvallen, vermoeidheid, stijve spieren, vergeetachtigheid, droge huid en dof haar, haarverlies, depressieve gevoelens, hese stem, druk in de keel door een vergrote schildklier = goiter of struma. 


Overleg je problemen met je arts en bekijk of een glutenvrij dieet een mogelijke weg kan zijn om je problemen aan te pakken.

1 opmerking:

  1. Inderdaad, ik heb een gluten probleem en dit jaar hebben ze ontdekt dat de schildklier te traag werkt.
    Woensdag ga ik naar de bio-planeet met mijn boodschappenlijstje, met producten die ik uit jou boek heb gehaald.
    Ben blij met de aankoop van het boek.
    Grtjs
    Daniƫlle

    BeantwoordenVerwijderen