Rubrieken

Totaal aantal pageviews

maandag 18 november 2013

AMAZING Wortelcake met Abrikozen Puree

Aangezien echtgenoot Chris middenin een heel drukke periode zit en onze avonden gevuld zijn met zijn werk leek het mij een uitstekend avondje om een wat meer arbeidsintensieve cake te maken. Het werd een ongelofelijk lekkere wortelcake met een bijzondere puree die gewoon al zalig is om zo te eten. Ik ben ontzettend tevreden met het resultaat! En ei-vrij! Echt vegan is het niet omdat ik honing heb gebruikt als zoetmiddel maar buiten dat is het gewoonweg een onvoorstelbaar lekkere 'vegan'achtige cake.

Als mijn stiefzoon vraagt of hij alsjeblieft het laatste stuk mag eten als ontbijt dan weet ik wel heel zeker dat de smaak helemaal goed zit!



Wat heb je nodig voor de cake:
  • 180 gram geraspte wortel (ik rasp ze met de hand met een groffe rasp)
  • 100 gram kokosbloem
  • 140 gram bruine of witte rijstbloem
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • flinke snuif zout
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (indien je dit niet hebt voeg je een extra eetlepel honing toe)
  • 12 eetlepels lopende honing = 180 ml honing
  • 200 ml rijstmelk
  • 70 gram rozijnen
  • 2 eetlepels lopende kokosolie (smelten indien nog hard)
  • 3 eetlepels (vers) citroensap
  • 2 theelepels five spices: Five Spices is een Chinese samenstelling van 5 specerijen met name gember, kaneel, komijn, anijszaad en citroenschil. Je kan je eigen samenstelling maken afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je kan verdragen. Het is te verkrijgen in Oosterse winkels en is heerlijk in koekjes, cakes maar ook in hartige gerechten.
Wat heb je nodig voor de puree:
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 1 blik kokosmelk (probeer zo zuiver mogelijke kokosmelk te kopen zonder additieven)
  • 12 gram kuzu of 1 flinke eetlepel
  • 1 eetlepel water
  • snuif zout
  • 1 theelepel citroen of sinaasappel zest - ik heb zelf gedroogde sinaasappel zest in huis, altijd handig om koekjes of gebak een extra smaakje te geven
Hoe maak je het:
Cake:
  • Schil en rasp de wortel(en) totdat je aan de gewenste hoeveelheid komt, zet even apart
  • Voeg alle droge ingredienten samen in een kom en meng
  • Voeg de honing, lopende kokosolie, melk en citroensap in een andere kom en meng
  • Voeg deze min of meer gemixte vloeistof in de droge ingredienten en meng alles goed samen
  • Voeg de geraspte wortel en de rozijnen toe en meng alles goed samen 
  • Vet een ronde bakvorm in of cupcake vormen voor aparte cakes
  • Schep het deeg in de bakvorm(en) - het is vrij stevig maar het mag niet droog zijn. Indien vrij droog voeg dan wat extra rijstmelk toe
  • Zet in een voorverwarmde oven van 175C en bak voor ongeveer 50 minuten - voor cupcakes zal dat eerder 30-40 minuten zijn. 
  • Check met een vork om te kijken of het deeg droog gebakken is van binnen.
  • Laat minstens een half uur afkoelen, bij voorkeur uit de vorm - maar wees voorzichtig met de cake uit de vorm te halen.





Ik heb nog extra honing aangebracht bovenop de cake voor het in de oven ging. Voor mijzelf was het zonder de extra honing zeker zoet genoeg maar voor Chris was de zoetheid op deze manier perfect. Wat dat betreft hebben we een verschillend smaakgevoel.

Puree:
  • Snij de abrikozen in grove stukken 
  • Breng de stukken samen met de helft van de kokosmelk aan de kook in een pannetje en laat een kleine 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de abrikozen zacht genoeg zijn
  • Voeg ondertussen ook een snuif zout toe
  • Los de eetlepel kuzu op met de eetlepel water en roer tot alles opgelost is, zet even weg
  • Voeg dit mengsel in een blender of met een staafmixer in een maatbeker en mix alles tot een puree
  • Ondertussen heb je het pannetje ook weer schoongemaakt en voeg je de puree en de overschot van de kokosolie terug in het pannetje
  • Breng terug naar het kookpunt 
  • Roer de kuzu terug even los en voeg de kuzu al roerend toe tot het geheel wat verder indikt
  • Roer gedurende 2 tot 3 minuten op een zacht pruttelend vuur
  • Neem van het vuur en voeg de citroen of sinaasappel zest toe en meng het goed doorheen de ingedikte puree
  • Laat afkoelen en zet dan voor minstens een uur in de koelkast om verder op te stijven. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet toegeven dat ik het sneller heb aangebracht zodat het nog wat warm was. 

>>>>Warme cake met een nog licht warme puree >>> oh oh oh!
pureer de abrikozen in de kokosmelk
gedroogde sinaasappel zest













Afwerken:

Breng de puree aan met een lepel en smeer verder uit met een mes


Deze cake is wat ons betreft een voltreffer, zeker als het nog een beetje warm is. Een heel smeeuige zachte cake met een lekkere abrikozen puree bovenop. Mocht je niet van abrikozen houden kan je een ander soort fruit proberen. Indien je met verse fruitsoorten werkt zal je wel de hoeveelheid kuzu moeten verhogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten