Receptje van oudste dochter Ulrike:
2 eieren
2 bananen
4 eetlepels kokosbloem
1 eetlepel kokossuiker of honing
snuifje baksoda
Rozijnen of bosbessen naar smaak
Voeg alles samen en bak de pannenkoekjes in olie of boter.
Glutenvrij - Zuivelvrij - Sojavrij - Notenvrij - Pindavrij - Sesamzaadvrij - Maisvrij en last but not always Ei-vrij ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Blog van Wendy Rose Scheers - Auteur van Allergievriendelijk Koken
woensdag 6 mei 2015
woensdag 25 maart 2015
Paleo Ontbijtkoeken
We zijn met ons drie (echtgenoot, oudste dochter en ik) voor een tijd de paleo toer opgegaan. Echtgenoot was er mee begonnen omdat de pijn in zijn achillespees bleef aanslepen en hij daarbovenop pijn kreeg in zijn duimgewricht. Hij wilde dus proberen granenvrij en suikervrij te eten en bekijken wat het voor hem kon betekenen. Het resultaat is dat de pijn in zijn duimgewricht weg is en dat zijn achillespees stilaan verbeterd, na een jaar voortdurende last (na 1 week dieet).
Met granenvrij kom je al snel in de richting van het paleo dieet. Aangezien wij wel vis, vlees en eieren eten was de stap dan ook vlug gezet.
Dit wil dus concreet zeggen geen enkel graan dus geen -glutenvrij- brood of ontbijtgranen, en voorlopig ook geen rijst, aardappelen en uiteraard pasta. Veel groenten, fruit, zaden en noten, aangevuld met dierlijke eiwitten uit eieren, vis en vlees.
Vandaag heb ik samen met oudste dochter een ontbijtkoekje in elkaar gestoken zodat we ongestraft kunnen genieten.... en tegelijk toch wat kilo's verliezen. Want die gaan er weldegelijk gemakkelijk af en op de koop toe heb ik de energie van een 20-jarige :)
Wat heb je nodig?
voor 30 koekjes
De extra vulling kan naar eigen smaak en hoeveelheid: dit is wat in onze koeken is gegaan:
Hoe maken?
Met granenvrij kom je al snel in de richting van het paleo dieet. Aangezien wij wel vis, vlees en eieren eten was de stap dan ook vlug gezet.
Dit wil dus concreet zeggen geen enkel graan dus geen -glutenvrij- brood of ontbijtgranen, en voorlopig ook geen rijst, aardappelen en uiteraard pasta. Veel groenten, fruit, zaden en noten, aangevuld met dierlijke eiwitten uit eieren, vis en vlees.
Vandaag heb ik samen met oudste dochter een ontbijtkoekje in elkaar gestoken zodat we ongestraft kunnen genieten.... en tegelijk toch wat kilo's verliezen. Want die gaan er weldegelijk gemakkelijk af en op de koop toe heb ik de energie van een 20-jarige :)
Wat heb je nodig?
voor 30 koekjes
- 4 bananen
- 2 eieren
- 1/2 theelepel baksoda
- 200 gram zonnebloempasta of amandelpasta (maar dit is een pak duurder)
- kaneel naar smaak 1/2 tot 1 theelepel
- snuf zout als je amandelpasta gebruikt, in de zonnebloempasta zit meestal al wat zout
De extra vulling kan naar eigen smaak en hoeveelheid: dit is wat in onze koeken is gegaan:
- 2 volle eetlepels chia zaad
- 4 flinke eetlepels kokosschilfers
- 6 tal dadels
- handvol rozijnen
- 5 flinke eetlepels zonnebloempitten
- 5 flinke eetlepels pompoenpitten
- aantal walnoten
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels ongezoete cacaopoeder
Hoe maken?
- Prak de bananen met een vork in een bolkom en voeg verder alle bovenste ingredienten samen
- Mix de zaden en noten in een blender
- Voeg dit toe aan het mengsel
- Mix de rozijnen tot kleinere stukjes en voeg toe
- Snij de dadels in kleine stukjes
- Meng het geheel
- Oven voorverwarmen op 180 C
- Op een ovenplaat met bakpapier
- Met 2 eetlepels hoopjes maken
- Bak ze voor ongeveer 20 minuten, of tot ze wat loskomen van het bakpapier
- (de onderkant is een beetje bruin gebakken)
zondag 22 februari 2015
Vegan Rode Biet Brownies
Dat bieten supergezond zijn voor je darmen is mooi meegenomen. Het aantal posts met gerechten met bieten is dan ook niet mis. Dus om verder te gaan op het ingeslagen pad, is het vandaag Vegan Bieten Brownie! Hoewel ik in mijn foto-versie wel boter gebruikt heb voor de chocolade topping is dat zeker niet noodzakelijk, het maakt het enkel wat romiger/rijker.
Deze brownie is ook nog eens suiker-vriendelijk door het gebruik van maple siroop. Honing of een andere lopende zoetstof is een alternatief.
Wat heb je nodig:
Voor de Brownie:
Deze brownie is ook nog eens suiker-vriendelijk door het gebruik van maple siroop. Honing of een andere lopende zoetstof is een alternatief.
Wat heb je nodig:
Voor de Brownie:
- 3 kleine bietjes gekookt
- 80 gram witte of bruine rijstbloem
- 40 gram arrowroot (of tapiocabloem of aardappelzetmeel)
- 6 eetlepels zoete rijstbloem (indien je dit niet hebt verhoog dan je bloem en zetmeel)
- 1/4 theelepel guar gom
- 65 gram ongezoete cacaopoeder
- 1/2 theelepel baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 250 ml maple siroop - Ik heb minder gebruikt en aangevuld met de zoetstof xylitol - best is dat je proeft
- ongeveer 120 ml bietenwater (het kookwater van je bietjes dus). Ik had te weinig bietenwater en heb verder gewoon water gebruikt.
- Je kan desnoods wat vanille essence en kaneel toevoegen voor extra smaak

Voor de Chocolade Topping:
- 150 gram chocolade (reep, blokjes, druppels) ofwel au bain-marie ofwel heel langzaam in een pannetje met wat olie/boter (zo doe ik het - enkel goed in de gaten houden en blijven roeren)
- ongeveer 2-3 eetlepels 'melk'. Ik heb amandelmelk gebruikt maar elke melk is goed en zelfs het bietensap is mogelijk (hoewel ik niet te veel 'biet' wil gebruiken om de smaak niet te laten overheersen)
- Voeg chocolade en vetstof samen: goed blijven roeren tot alles gesmolten is en dan wat vloeistof toevoegen tot het een mooie creme wordt.
- Laat even staan tot je het kan gebruiken
Indien je vetvrij moet eten, voeg dan enkel de vloeistof toe en roer
Hoe maken:
- Schil en snij de bieten in kleine stukjes
- Kook ze tot ze gaar zijn, verwijder het vocht maar bewaar het!
- Pureer de bietenstukjes met een staafmixer tot een zachte massa
- Voeg alle droge ingredienten samen in een bolkom en meng
- Voeg dan alle natte ingredienten toe. Voeg het water het laatste toe zodat je kan zien hoe het deeg vorm krijgt. Het mag niet te nat zijn maar moet een mooie massa vormen.
- Vet je vorm in met olie (of boter)
- Verwarm je oven op 180 C en plaats in de oven voor ongeveer 30 minuten (tot de vork er droog uitkomt als je in de brownie prikt) - zorg dat de brownie niet te droog bakt.
- Tegen het einde van de baktijd van de brownie maak je de topping
Zet in de koelkast voor 30 minuten tot alles mooi is afgekoeld.
Serveer ofwel zo, ofwel met wat verse of ontdooide frambozen, aardbeien, bosbessen of 'slagroom'.
dinsdag 2 december 2014
Bloemloze Chocolade Bietentaart
Ja die 4,5 kg bieten die we in onze supermarkt hebben gekocht moeten ergens in gebruikt worden. Dus vandaag bietentaart. Maar niet zomaar een bietentaart, eentje zonder het gebruik van bloem.
Wel met 3 eitjes, dus jammer voor diegenen die ei-loos willen/moeten eten. Aangezien er verder niets ingaat dat enige rijzing kan geven zijn de eitjes voor dit recept noodzakelijk. Eens terug uit de oven zakt het wel wat terug in elkaar dus dit is sowieso geen erg gerezen taart en je moet toch een beetje van de smaak van bieten houden, hoewel ze niet uitgesproken is door de zoetheid.
Volgende keer maak ik ze met een ander zoetmiddel dan molasse. De smaak van molasse was toch iets te overweldigend, zelfs voor onze smaak. En ik ga zeker wat extra donkere chocolade laten meesmelten, gewoon voor wat extra choco-gehalte :)
Wat heb je nodig?
2 middelgrote en 1 kleinere rode biet geraspt
ongeveer 240 ml honing of agave siroop of zoetstof naar keuze
3 eitjes
2 theelepels vanille extract
60 gram cacaopoeder
120 ml olie (naar voorkeur maar geen olijfolie)
snuifje zout
2 theelepels gedroogde sinaasappelzest (optioneel)
extra chocolade (optioneel)
Hoe maken?
Schil en rasp de bieten (gebruik handschoenen als je geen rode vingers wil)
Voeg de geraspte bieten en honing/agave (in de foto zie je molasse) samen in een pot
Laat tot kookpunt komen en zet dan op een zachter vuur
Laat ongeveer 30 minuten pruttelen, af en toe eens roeren
Giet de bietenmassa in een blender (ook het vocht)
Voeg dan de eieren, vanille extract, cacaopoeder, olie en zout toe in de blender (of indien je dit niet hebt gebruik een staafmixer wat het iets moeilijker maakt om tot een mooi glad geheel te komen)
Proef en voeg dan extra suiker toe naar smaak, zoals vanillesuiker en/of suiker of honing
Vet een vorm in met olie
Giet het gladde deeg in de bakvorm
Bak op 180C ongeveer 30 tot 35 minuten
Wel met 3 eitjes, dus jammer voor diegenen die ei-loos willen/moeten eten. Aangezien er verder niets ingaat dat enige rijzing kan geven zijn de eitjes voor dit recept noodzakelijk. Eens terug uit de oven zakt het wel wat terug in elkaar dus dit is sowieso geen erg gerezen taart en je moet toch een beetje van de smaak van bieten houden, hoewel ze niet uitgesproken is door de zoetheid.
Volgende keer maak ik ze met een ander zoetmiddel dan molasse. De smaak van molasse was toch iets te overweldigend, zelfs voor onze smaak. En ik ga zeker wat extra donkere chocolade laten meesmelten, gewoon voor wat extra choco-gehalte :)
![]() |
Bietentaart met kerst-ijs |
Wat heb je nodig?
2 middelgrote en 1 kleinere rode biet geraspt
ongeveer 240 ml honing of agave siroop of zoetstof naar keuze
3 eitjes
2 theelepels vanille extract
60 gram cacaopoeder
120 ml olie (naar voorkeur maar geen olijfolie)
snuifje zout
2 theelepels gedroogde sinaasappelzest (optioneel)
extra chocolade (optioneel)
Hoe maken?
Schil en rasp de bieten (gebruik handschoenen als je geen rode vingers wil)
Voeg de geraspte bieten en honing/agave (in de foto zie je molasse) samen in een pot
Laat tot kookpunt komen en zet dan op een zachter vuur
Laat ongeveer 30 minuten pruttelen, af en toe eens roeren
Giet de bietenmassa in een blender (ook het vocht)
Voeg dan de eieren, vanille extract, cacaopoeder, olie en zout toe in de blender (of indien je dit niet hebt gebruik een staafmixer wat het iets moeilijker maakt om tot een mooi glad geheel te komen)
Proef en voeg dan extra suiker toe naar smaak, zoals vanillesuiker en/of suiker of honing
Vet een vorm in met olie
Giet het gladde deeg in de bakvorm
Bak op 180C ongeveer 30 tot 35 minuten
![]() |
Alles samen in de blender |
![]() |
Bloemloze Chocolade Bietentaart |
maandag 1 december 2014
Rode Bieten Winter Chutney
Naast een grote zak wortelen en uien hadden we ook 4,5 kg rode bieten aangekocht. Met 1,5 kg daarvan heb ik deze winterchutney gemaakt. Het blijft lang goed in de koelkast en het is een heerlijke kleurrijke aanvulling van de maaltijden tijdens de wintermaanden.
Koud of warm is het lekker bij kaas, kip, kalkoen of varkensvlees, of bij een rijstgerecht.
Het heeft een aardse zuur-zoete smaak tenzij je meer suiker toevoegt.
Ook leuk als zelfgemaakt kerstkadootje voor bijvoorbeeld een gastvrouw/heer of iemand die graag kookt.
Wat heb je nodig?
1,5 kg bieten (dat zijn ongeveer 10 middelgrote bieten)
260-300 gram suiker (of meer naar smaak)
500 ml rode wijnazijn
3 flinke eetlepels balsamic azijn
4 kleine of 3 middelgrote uien
1 tot 3 appels
200 tot 300 gram verse of bevroren veenbessen
3 mandarijnen of 50 tot 80 ml vers sinaasappelsap
1 flinke eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagel
1/2 tot 1 theelepel mosterdpoeder (optioneel)
1 theelepel gedroogde rozemarijn (indien verse 1 tot 2 takken rozemarijn toevoegen die je daarna verwijderd)
2 theelepels gedroogd sinaasappelzest (optioneel - dit heb ik in mijn keukenkast staan dus niet iets dat je speciaal moet gaan kopen)
Hoe maken?
Schil de bieten en snij in blokjes (best met handschoenen ivm de rode kleur, indien je toch rode vingers krijgt kan je dit verhelpen door ze in te wrijven met citroen)
Schil de appel(s) en snij de appel(s) en de uien in stukjes
Voeg de bietenstukjes, ui en appelstukjes samen in een flinke pot
Voeg de wijnazijn en balsamic azijn toe
Voeg de veenbessen en sinaasappelsap of in stukken gebroken mandarijn toe (ik deel ze in grote stukken en neem achteraf de vellen uit de pot)
Voeg de suiker en de kruiden toe
Laat minstens 2 tot 3 uur pruttelen op een zacht vuur tot het geheel volledig gaar is en ingedikt.
Giet de chutney in bokalen of confituurpotjes die je in kokend water eerst hebt steriel gemaakt, tenzij je alles in de komende weken opeet.
Sluit met het deksel, draai ze om op een handdoek voor een paar minuten of tot ze afgekoeld zijn.
Bieten behoren tot dezelfde familie als spinazie en snijbiet. De knollen bevatten veel foliumzuur, vezels, mangaan en kalium. Ze zijn zeer nuttig bij lever-detoxificatie en ze verhogen het aantal anti-oxidant enzymen en witte bloedcellen. Ze zijn een van de belangrijkste bronnen voor glutamine, een aminozuur dat belangrijk is voor de gezondheid van het darmstelsel.
De bladeren die gebruikt kunnen worden zoals spinazie zijn rijk aan ijzer, calcium, vitamine A en C.
Koud of warm is het lekker bij kaas, kip, kalkoen of varkensvlees, of bij een rijstgerecht.
Het heeft een aardse zuur-zoete smaak tenzij je meer suiker toevoegt.
![]() |
Zalm, slaatje en bieten chutney |
Wat heb je nodig?
1,5 kg bieten (dat zijn ongeveer 10 middelgrote bieten)
260-300 gram suiker (of meer naar smaak)
500 ml rode wijnazijn
3 flinke eetlepels balsamic azijn
4 kleine of 3 middelgrote uien
1 tot 3 appels
200 tot 300 gram verse of bevroren veenbessen
3 mandarijnen of 50 tot 80 ml vers sinaasappelsap
1 flinke eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagel
1/2 tot 1 theelepel mosterdpoeder (optioneel)
1 theelepel gedroogde rozemarijn (indien verse 1 tot 2 takken rozemarijn toevoegen die je daarna verwijderd)
2 theelepels gedroogd sinaasappelzest (optioneel - dit heb ik in mijn keukenkast staan dus niet iets dat je speciaal moet gaan kopen)
Hoe maken?
Schil de bieten en snij in blokjes (best met handschoenen ivm de rode kleur, indien je toch rode vingers krijgt kan je dit verhelpen door ze in te wrijven met citroen)
Schil de appel(s) en snij de appel(s) en de uien in stukjes
Voeg de bietenstukjes, ui en appelstukjes samen in een flinke pot
Voeg de wijnazijn en balsamic azijn toe
Voeg de veenbessen en sinaasappelsap of in stukken gebroken mandarijn toe (ik deel ze in grote stukken en neem achteraf de vellen uit de pot)
Voeg de suiker en de kruiden toe
Laat minstens 2 tot 3 uur pruttelen op een zacht vuur tot het geheel volledig gaar is en ingedikt.
Giet de chutney in bokalen of confituurpotjes die je in kokend water eerst hebt steriel gemaakt, tenzij je alles in de komende weken opeet.
Sluit met het deksel, draai ze om op een handdoek voor een paar minuten of tot ze afgekoeld zijn.
![]() |
bokalen steriliseren in kokend water |
Bieten behoren tot dezelfde familie als spinazie en snijbiet. De knollen bevatten veel foliumzuur, vezels, mangaan en kalium. Ze zijn zeer nuttig bij lever-detoxificatie en ze verhogen het aantal anti-oxidant enzymen en witte bloedcellen. Ze zijn een van de belangrijkste bronnen voor glutamine, een aminozuur dat belangrijk is voor de gezondheid van het darmstelsel.
De bladeren die gebruikt kunnen worden zoals spinazie zijn rijk aan ijzer, calcium, vitamine A en C.
Abonneren op:
Posts (Atom)