Rubrieken

Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 november 2014

Wortelcake

De wortels worden in deze periode tegen lage prijzen aangeboden in de winkels, maar wat doet een mens met al die wortels? Naast wortelsoep (niet echt mijn favoriet), wortelpuree, gestoofde en gebakken wortels gaat mijn voorkeur toch echt wel naar de wortelcake!
Heerlijk met flink wat glazuur :) en glutenvrij wel te verstaan!
De twee mannen in huis konden niet wachten en een foto met het glazuur was dus geen optie :)
De cake werd gegeten als dessertje na het avondeten, gegeten als ontbijt en meegenomen als lunch.... just saying ;)

In dit recept zitten 2 eitjes maar je kan daarvoor vlaszaad in de plaats gebruiken als het ei-vrij moet zijn. Dus 2 eetlepels vlaszaad en 6 eetlepels water, 15 minuutjes laten indikken en klaar is je ei-vervanger.

Wat heb je nodig?

120 gram tapiocabloem of aardappelzetmeel
60 gram gierstmeel of sorghumbloem
60 gram witte rijstbloem
2 eieren
200 gram suiker of een alternatief
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels baksoda
1 theelepel xantaan gom of 2 theelepels psyllium husk of 1 theelepel johannesbroodpitmeel
75 gram gesmolten boter of kokosolie
2 theelepels vanille extract of 1 zakje vanille suiker
1 grote wortel geraspt (250 tot 300 gram geraspt)
kruidnagel naar smaak
kaneel naar smaak (1/2 tot 1 theelepel)
1/2 theelepel zout
100 gram ongezoete appelmoes of yoghurt (indien dit geen optie is voeg een vloeistof toe zoals amandelmelk of rijstmelk tot het deeg mooi vochtig is)

Hoe maken?

Rasp de wortel(s)
Voeg alle droge ingredienten samen in een bolkom
Voeg dan stelselmatig al je natte ingredienten toe
Voeg op het laatste de geraspte wortel toe - alles goed mengen

De geraspte wortel goed doorheen het deeg mengen

Oven voorverwarmen op 180C
Vet een bakvorm in
Giet het deeg in de bakvorm
Bak voor ongeveer 50 minuten of tot een mes zuiver uit de cake komt

Opmerking:
De tijd van het bakken hangt af van de natheid van je deeg dat weer afhangt van welke ingredienten je juist gebruikt hebt. Een ei is toch weer net iets anders dan vlaszaad, appelmoes is weer net iets anders dan melk. Dus hou je cake in de gaten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten