Rubrieken

Totaal aantal pageviews

donderdag 6 juni 2013

Glutenvrij Bier en mout

Gisteren heeft manlief een aantal glutenvrije bieren aangeschaft aan de Amerikaanse kant. Aangezien hij in de USA werkt en ik regelmatig mee oversteek om wat te 'shoppen' - lees rond te neuzen in wat er zoal leeft bij onze buren, de Amerikanen, kwam plots het idee om langs te rijden bij Premier - een gigantische ( ja we zijn in Amerika) wijnhandel, de grootte van een grote Carrefour of Delhaize in Belgie maar dan enkel voor wijn en sterke drank- probeer daar maar eens een flesje wijn te zoeken, het aanbod is gigantisch. Ik heb uiteindelijk, na de lange gangen af te schuimen, voor mezelf een Spaans wit wijntje aangeschaft. Meer dan dat durfden we niet omdat we eigenlijk al te veel alcohol gekocht hadden om de grens over te steken... Het is hier geen vrij verkeer zoals in Europa :/ Alcohol in Canada is duur, erg duur en dus wordt er al eens wat meegesmokkeld van het goedkopere Amerikaanse gersten- en druivennat.

Naast de wijnsupermarket hebben ze ook een gourmet-supermarkt waar ze o.a. allerlei speciale bieren verkopen. En dus ook glutenvrije tot grote vreugde van Chris! Hij geniet van een biertje in de warme zomer en is eerder een wijn-en ciderliefhebber in de herfst en winter. Green's (links) is voorlopig zijn favoriet en is een Belgisch product - hoewel ik het nog niet gevonden heb in Belgie!!

Maar ik moet zeggen dat de Belgische producten in Canada en de USA bijzonder rijk aanwezig zijn als in bier, chocolade, pralinen, wafelmixen, koekjes, witloof (Belgian endive), Brussels sprouts - Ik kom ons kleine landje in elke voedingswinkel tegen! Een opflakkering van chauvinisme komt dan even om de hoek kijken.
Chris zijn oogst van gisteren, zijn collectie glutenvrije bieren
Nu wat het glutenvrij bier betreft. Een aantal glutenvrije bieren zijn op basis van mout/malt gemaakt wat aanvankelijk onze wenkbrauwen wat deed fronsen. Gerst is meestal de basis voor het verkrijgen van mout en gerst behoort tot de glutenhoudende granen! Nu, de brouwers stellen dat de schadelijke eiwitten in het brouwproces worden omgezet tot onschadelijke aminozuren. Chris die zeker heel gevoelig is voor gluten kan bevestigen dat hij zonder problemen deze mout gebaseerde bieren kan drinken zonder reacties. Let wel, iedereen is uniek en moet dit voor zichzelf uitzoeken!

In Belgie hebben we o.a. Brunehaut dat volledig uit mout bestaat maar door Chris perfect gedronken kan worden, zonder problemen. Ik breng regelmatig wat flesjes richting Canada.

Na onze aankoop was de dag nog te mooi om gewoon weer huiswaarts te rijden. De Niagara Falls aan Amerikaanse kant leek ons een goede plek om onze benen te strekken. Het toeristenseizoen is nog niet volledig uitgebroken dus er was nog genoeg ademruimte om te genieten van de kracht van de natuur, zonder ellebogen in je ribben te voelen. 

De Amerikaanse kant heeft veel natuur en het is heerlijk om van het ene eiland naar het volgende te wandelen over de bruggen waar de Niagara rivier met volle kracht onderdoor gaat. Om dan aan de Horse Shoe Falls je over te geven aan het donderende geweld. We wonen maar 20 minuten van dit wild geweld en we nemen ons elke keer weer voor hier wat regelmatiger te komen wandelen. Gisteren hebben we alvast dat goed voornemen waargemaakt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten