Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 2 juni 2013

Kruiden Ijsthee en Chinese Lange Bonen


Tussen het corrigeren van de recepten van het kookboek Allergievriendelijk Koken en het uitschrijven van  nieuwe workshops voor het najaar voor Canada en Belgie vonden we tijd om een paar uur te gaan genieten van Hamilton Blues & Roots. Hamilton is de dichtsbije grote stad voor ons. Met een gouden verleden als staalstad waar het ooit goed leven was is het nu een verlopen grauwe stad waar het grootste deel van de bevolking blijkt te bestaan uit verarmde werkersklasse, alcoholisten, druggebruikers, invaliden en bedelaars. Desondanks doet men pogingen om er nieuw leven in te blazen. Een stad met veel muzikanten ook en daarom dat we regelmatig afzakken om deel te nemen en te genieten van de plaatselijke artiesten en muzikanten die de grauwheid proberen te doen vergeten met hun rauwe bluesstemmen en country and roots songs. Misschien is het juist door deze zichtbare ellende van de mensen hier dat de muziek hier zo bloeit en leeft. 
Even binnengevlucht bij The Bean Bar voor de regendruppels die de sfeer probeerden te verstoren, waar we tot onze blije verrassing glutenvrij gebak tegenkwamen. We oordeelden dat we best samen eentje zouden delen, glutenvrij is altijd meer vullend en we hadden geen ongelijk. Ik koos voor de Turtle Fudge Cake en nam een warme honing en citroen thee als natje, hoewel het buiten 30C was en Chris ging iets meer logischerwijs voor de honing en citroen ijsthee.
Kruiden Ijsthee

Hoe maken:
Zet een kopje sterke kruidenthee naar keuze. Vul een groot glas met ijsblokjes, voeg de afgekoelde thee toe. Afwerken met schijfje limoen en/of citroen en zoet naar keuze met wat suiker, honing of agave.
Terra Lightfoot
Na ons uitje was het tijd voor wat zeer noodzakelijke boodschappen en mijn oog viel op de Chinese Long Beans. Ik had mijn zinnen gezet om de viscurry uit mijn eigen kookboek te maken (ben er namelijk zelf behoorlijk fan van!! :) en oordeelde dat deze lange bonen perfect zouden matchen met mijn curry potje.
Deze bonen kunnen tot 1 meter lang worden en hebben een zachte aromatische smaak, vooral als je ze eerst blancheert. Te vinden in Aziatische winkels en markten.

Hoe maken:

Kook een grote pot water en blancheer de bonen voor 3 tot 4 minuten. Ik snij ze wel reeds in de helft om ze in mijn pot te laten passen.
De bonen laten uitlekken in een vergiet
Snij de langere stukken nu in de gewenste lengte
Fruit 1 of 2 teentjes knoflook - uitje kan ook - in wat olie
Voeg de bonenstukken toe
Voeg 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels tamari saus toe
Afwerken met zeezout
Deksel op de pot en laat een 5 tal minuten op een laag vuur stoven, af en toe roeren, tot de bonen gaar zijn

Deze werkwijze kan je ook gebruiken voor normale princessenbonen

knoflook fruiten en boonstukken toevoegen

Heerlijk bij een viscurry of bij aardappeltjes met vis 



2 opmerkingen: