Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 5 januari 2014

Hummus zonder tahini en Kikkererwten slaatje

Omdat stiefzoon geen sesamzaad kan eten wordt de hummus steevast zonder tahini of sesamzaadolie gemaakt. Maar dat is geen gemis. Hummus is eenvoudig te maken met een aantal basis ingredienten. Je hebt een stevige staafmixer of een blender nodig om alles goed te mixen.
Bewaar de hummus in een goed gesloten container in de koelkast.


Hoe maken:

  • 500 gram geweekte kikkererwten (zie vorige post) of een blik gespoelde kikkererwten
  • 1 grote teen knoflook
  • 3 eetlepels goede olijfolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1/2 theelepel zout (vraagt om behoorlijk wat zout dus regelmatig proeven tijdens het blenden)
  • lichte peper naar smaak
  • optioneel snuif komijnpoeder (opletten want de smaak kan te sterk zijn als je teveel gebruikt)
  • optioneel flinke snuif paprikapoeder
  • optioneel snuif cayenne poeder (wij houden van pikant dus vandaar de cayenne)
  • optioneel verse koriander blaadjes
  • 1/4 kop water telkens met scheutjes toevoegen tot de hummus smeerbaar is
  • extra olijfolie om over de hummus te gieten nadat het klaar is
hummus op de glutenvrije boterham

Snel Klaar Slaatje met Kikkererwten

  • 1 blik gespoelde kikkererwten
  • 3-4 artisjokharten in stukjes gesneden
  • 10 stukken gedroogde tomaten in olijfolie in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • citroensap naar smaak
  • verse peterselie
  • zeezout naar smaak
  • Hou je van pikant voeg dan wat chili poeder of cayenne poeder toe
Voeg alles samen en zet in de koelkast zodat de smaken kunnen blenden - Klaar!







Hoe gedroogde kikkererwten gebruiken?

Kikkererwten of Garbanzo bonen:



Gedroogde bonen zijn handig om in huis te hebben, maar ze hebben wel wat voorbereiding nodig voor ze gebruikt kunnen worden. Ik wilde een kikkererwten hummus maken maar ik had enkel gedroogde kikkererwten in huis dus vandaar deze post over hoe gedroogde kikkererwten, stap voor stap, op een goeie wijze te gebruiken.

Welke hoeveelheid gedroogde kikkererwten ook:

Lange versie:
  • De gedroogde kikkererwten in een kom onder water zetten en ideaal gezien een nacht laten weken. Ze zwellen toch wel flink op dus voorzie voldoende ruimte in je kom en voeg extra water toe indien nodig.
  • In een ruime pot water kook je ze voor 5 minuten

  • Zet het vuur uit en laat ze 1 uur staan in hetzelfde water
  • Afgieten in een vergiet en neem nieuw water


  • Voeg de kikkererwten toe en kook ze nu voor minstens 1 uur - afhankelijk wat je wil maken moeten ze langer koken - voor hummus moeten ze behoorlijk zacht zijn dus koken ze ietsje langer dan 1 uur
  • Voeg eventueel zout toe naar smaak (afhankelijk wat je wil maken)
  • Weer afgieten en laten afkoelen
  • Klaar voor gebruik!
Korte Versie:

  • Nachtje laten weken
  • Afspoelen
  • Goed onder water zetten en minstens 1 uur laten koken
  • Zout toevoegen naar smaak
  • Proef of ze zacht genoeg zijn, anders nog wat langer laten koken
  • Afgieten en laten afkoelen

Ik post mijn zelfgemaakte hummus en een snel klaar kikkererwten slaatje op een volgende pagina!

Thaise Kokossoep op Hollandse Wijze

Natuurlijk is de naam van deze soep een creatieve vertolking van de ingredienten. Een beetje eigenwijs omdat de supermarkt geen kipfilets meer had - jawel, ondanks de mega size van onze supermarkt hier waren alle kipfilets onvindbaar. Maar toen zag ik glutenvrije rookworsten liggen en bingo... waarom niet... kokossoep met rookworst moet kunnen et voila mijn Thaise kokossoep op Hollandse Wijze. Uiteraard kan je zelf de rookworst perfect vervangen door kip, rund, garnalen of zonder - vegan dus.


Het winterweer viert hier hoogtij dus een hartige en pikante soep gaat er zonder problemen in. Niks lekkerder dan een verwarmende soep op een koude dag.

Zelfs stiefzoon Kiran heeft zijn absolute weerzin en weerstand voor soep toch wat overwonnen. Hij heeft zijn uiterste best gedaan om er van te eten zonder kokhalsgeluiden en eindeloos talmen. Het soep-avontuur hebben we een tijd laten rusten omdat het bijzonder onaangenaam was aan de tafel. Maar de veranderingen door de puberteit gecombineerd met het eerste jaar High School maken dat hij sterker en zelf bewuster is en hij dus niet als 'klein kind' wil gezien worden. Het helpt alvast om zijn weerstanden voor voedsel te overwinnen. Dat de soep ook lekkere rookworst bevatte, iets dat hij graag eet, zal zeker wat extra geholpen hebben.

Wat heb je nodig:

  • 2/3 liter of 750 ml kippebouillon (of groentenbouillon)
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 appel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 zoete aardappel
  • 2 theelepels Thaise kruidenmix bevat: knoflook, zeezout, gember, bruine suiker, koriander, zwarte peper, chili peper, groene chili, lemongrass, limoenbladeren en limoenschil
  • behoorlijk wat zeezout
  • peper
  • een flinke schudding kaneelpoeder
  • een flinke scheut citroensap
  • wat rode chili vlokken - naar smaak (opletten dit maakt het pikant, de vlokken geven de hitte vrij tijdens het opwarmen van de soep dus zeker niet teveel ineens toevoegen)
  • 2 eetlepels vissaus (optioneel)
  • paar druppels chili saus of naar smaak (ik heb de Scotch Bonnet variatie gebruikt)
  • 1 glutenvrije rookworst
  • verse koriander
  • olie om te stoven
Hoe maken:
  • Snij de knoflook in stukjes
  • Schil de zoete aardappel en snij in blokjes
  • Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snij in flinke stukken
  • Verhit olie in een soeppot
  • Stoof de knoflook, voeg kort daarna de zoete aardappel toe en laat even stoven
  • Voeg de bouillon toe
  • Voeg de kokosmelk toe en laat even koken
  • Schil ondertussen de appel en snij in stukjes
  • Voeg nu de paprika en appelstukjes toe
  • Voeg alle specerijen,vissaus en citroensap toe
  • Voeg de stukjes rookworst toe 
  • Laat alles samen 25-30 minuten op een matig vuur koken
  • De soep vraagt behoorlijk wat zout, dus proeven tijdens het koken
  • Voeg op het laatste nog extra hete specerijen zoals chilivlokken toe mocht het niet pikant genoeg zijn maar opletten dus met overmaat.
  • Schep in een bolkom en werk af met verse koriander
Vegan stijl: vervang de worst of kip door een blik kikkererwten
  • Tip: je kan kant-en-klare Thaise curry pasta toevoegen ipv de Thaise kruidenmix
  • Tip: je kan tomaten uit blik of tomatensaus toevoegen voor een meer rode soep - Ik probeer zo min mogelijk tomaten te gebruiken omdat ze niet zo goed zijn voor Chris




vrijdag 3 januari 2014

Tapioca Kaasballetjes

Omdat ik voor het boek stelselmatig geen kaas en koemelkproducten heb gebruikt tijdens de vele maanden van schrijven en experimenteren, heeft stiefzoon lang moeten wachten op de fameuze kaasballetjes. Gisteravond was het dus feest want hoewel we door de sneeuwstorm niet buiten konden voor boodschappen had ik net in huis wat er nodig was om ze te maken. Inclusief geraspte Emmental die ik had meegebracht vanuit Belgie. Kaas is in Canada bijzonder duur in vergelijking met Europa en ik neem dan al eens een grote ronde Brie voor hem mee en zoals nu ook strooikaas, want mijn vooruitziende geest had de kaasballetjes al in gedachten voor mijn vertrek terug naar Canada.

Wendy's sneeuwruim kunsten


Deze balletjes worden zowel door echtgenoot Chris als door stiefzoon Kiran zeer geapprecieerd, hoewel ze voor Chris niet helemaal ok zijn voor de darmen, maar voor kaasballetjes maakt hij heel graag een uitzondering. De 22 balletjes zijn dan ook in een zucht verdwenen. Zeker met de ijzige temperaturen buiten zijn ze eens zo lekker.



Maakt 22 balletjes in een mini muffin plaat 

Wat heb je nodig:

  • 60 ml koolzaadolie of een andere zachte olie
  • 60 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • 135 gram tapiocabloem
  • 1 ei
  • 6 eetlepels rijstmelk of andere melk of 5 eetlepels natuuryoghurt
  • 40 gram geraspte Emmental of Parmezaan
  • 50 gram Cheddar of een andere kaas naar smaak
  • Tip: maak ze met lactosevrije kaas


Hoe maken: 

Warm de oven op 230 C
  • In een pannetje verwarm je het water en de olie en het zout
  • Weeg de tapiocabloem af en voeg in een kom
  • Voeg het warme water/olie/zout mengsel toe
  • Klop het ei los en voeg toe
  • Voeg nu stelselmatig de melk of yoghurt en kazen toe en meng
Vet een bakvorm van mini muffins in met olie
Vul de vormpjes tot 2/3 met de deeg
Verlaag de oven temperatuur tot 180C
Bak ze 20 tot 25 minuten, tot ze lichtbruin zijn.

Als snack of als bijgerecht
Tapioca kaasballetjes









woensdag 1 januari 2014

Chili con Carne

Nu we terug gearriveerd zijn in Canada kan het bloggen weer beginnen. In Belgie heb ik alleen maar tijd voor familie, sociale contacten en mijn klanten en lessen. Maar eenmaal in de stilte van ons dorp kan ik me weer helemaal uitleven op een ander aspect van mijn leven: koken en bloggen. Dit gerecht komt helemaal uit de hersenpan van echtgenoot Chris.

Als oudjaarsgerecht wilde Chris Chili con Carne maken. Misschien niet direct een echt feestelijke maaltijd maar eentje waar we beide erg veel zin in hadden na al de kerstdiners en etentjes. Hij heeft er dan ook een heel rijk en diep smaakpallet van gemaakt met een fantastisch eindresultaat. Mijn eerste reactie was dat dit de beste Chili con Carne was die ik ooit heb gegeten! Een meer traditionele versie zonder tomaten, wat voor Chris soms te zuur is voor zijn darmen.
Alle hoeveelheden zijn naar gevoel toegevoegd, daarom dat ik hier ruwe hoeveelheden aangeef.


Wat heb je nodig:

  • 2 stukken spek in stukjes gesneden
  • 500 gram bio rundergehakt
  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 theelepel achiote of annato zaden (Zuid-Amerikaanse winkels - geeft een rijke aardse smaak)
  • 2/3 of 300ml flesje glutenvrij bier
  • 1 blik rode kidney bonen - spoel ze even onder stromend water
  • 6 wortelen in grote stukken gesneden
  • 1 rode en 1 gele of oranje paprika 
  • 1/4 theelepel chili vlokken
  • 1/2 theelepel chili poeder mix (chili peper, komijn, koriander, zout, oregano, knoflook en kruidnagel)
  • 1/2 theelepel Scotch Bonnet hot pepper sauce (Scotch Bonnet is een soort hete rode peper zonder de scherpe hete smaak van rode peper)
  • 1/2 theelepel five spice kruiden (gember, kaneel, komijn, anijszaad en citroenschil) ( te koop in Oosterse winkels)
  • 1/2 theelepel vissaus
  • 1/4 theelepel bangkok kruidenmengsel (ancho chili peper, knoflook, gember, zwarte peper, galangal, rode peper, lemongrass, cayenne, paprika, basilicum en koriander)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel citroensap
  • Tip: als het geheel wat droog wordt voeg dan wat extra bier ofwel wat water met bouillon toe


  • verse koriander
  • strooikaas indien mogelijk
  • rijst

Hoe maken:

  • Het spek in stukjes snijden en in een grote pot aanbraden
  • Voeg de annato zaden toe en roer totdat de rode kleur afgeeft aan het spek
  • Voeg lookstukjes en ui stukjes toe en blijf roeren
  • Voeg wat bier toe
  • Schep de annato zaden uit de pot met een lepel
  • Voeg het gehakt toe en bak 
  • Voeg nu stelselmatig de specerijen toe
  • Voeg de vissaus, azijn en citroen toe
  • Voeg de wortelstukken
  • Voeg de bonen toe
  • Voeg meer bier toe
  • Laat alles 1 uur pruttelen
  • Voeg op 15 minuten voor het einde de stukken paprika toe
  • Kook rijst
  • Pluk de koriander blaadjes en spoel ze af en laat uitlekken
Voeg de rijst en chili con carne samen in een bolkom, serveer met strooikaas indien mogelijk en korianderblaadjes.

Achiote zaden en pasta





Wij wensen je een rijk, smakelijk en allergie-bewust 2014!!

Een gelukkig 2014 vanuit de keuken in Grimsby - Canada!