Rubrieken

Totaal aantal pageviews

zondag 5 januari 2014

Thaise Kokossoep op Hollandse Wijze

Natuurlijk is de naam van deze soep een creatieve vertolking van de ingredienten. Een beetje eigenwijs omdat de supermarkt geen kipfilets meer had - jawel, ondanks de mega size van onze supermarkt hier waren alle kipfilets onvindbaar. Maar toen zag ik glutenvrije rookworsten liggen en bingo... waarom niet... kokossoep met rookworst moet kunnen et voila mijn Thaise kokossoep op Hollandse Wijze. Uiteraard kan je zelf de rookworst perfect vervangen door kip, rund, garnalen of zonder - vegan dus.


Het winterweer viert hier hoogtij dus een hartige en pikante soep gaat er zonder problemen in. Niks lekkerder dan een verwarmende soep op een koude dag.

Zelfs stiefzoon Kiran heeft zijn absolute weerzin en weerstand voor soep toch wat overwonnen. Hij heeft zijn uiterste best gedaan om er van te eten zonder kokhalsgeluiden en eindeloos talmen. Het soep-avontuur hebben we een tijd laten rusten omdat het bijzonder onaangenaam was aan de tafel. Maar de veranderingen door de puberteit gecombineerd met het eerste jaar High School maken dat hij sterker en zelf bewuster is en hij dus niet als 'klein kind' wil gezien worden. Het helpt alvast om zijn weerstanden voor voedsel te overwinnen. Dat de soep ook lekkere rookworst bevatte, iets dat hij graag eet, zal zeker wat extra geholpen hebben.

Wat heb je nodig:

  • 2/3 liter of 750 ml kippebouillon (of groentenbouillon)
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 appel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 zoete aardappel
  • 2 theelepels Thaise kruidenmix bevat: knoflook, zeezout, gember, bruine suiker, koriander, zwarte peper, chili peper, groene chili, lemongrass, limoenbladeren en limoenschil
  • behoorlijk wat zeezout
  • peper
  • een flinke schudding kaneelpoeder
  • een flinke scheut citroensap
  • wat rode chili vlokken - naar smaak (opletten dit maakt het pikant, de vlokken geven de hitte vrij tijdens het opwarmen van de soep dus zeker niet teveel ineens toevoegen)
  • 2 eetlepels vissaus (optioneel)
  • paar druppels chili saus of naar smaak (ik heb de Scotch Bonnet variatie gebruikt)
  • 1 glutenvrije rookworst
  • verse koriander
  • olie om te stoven
Hoe maken:
  • Snij de knoflook in stukjes
  • Schil de zoete aardappel en snij in blokjes
  • Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snij in flinke stukken
  • Verhit olie in een soeppot
  • Stoof de knoflook, voeg kort daarna de zoete aardappel toe en laat even stoven
  • Voeg de bouillon toe
  • Voeg de kokosmelk toe en laat even koken
  • Schil ondertussen de appel en snij in stukjes
  • Voeg nu de paprika en appelstukjes toe
  • Voeg alle specerijen,vissaus en citroensap toe
  • Voeg de stukjes rookworst toe 
  • Laat alles samen 25-30 minuten op een matig vuur koken
  • De soep vraagt behoorlijk wat zout, dus proeven tijdens het koken
  • Voeg op het laatste nog extra hete specerijen zoals chilivlokken toe mocht het niet pikant genoeg zijn maar opletten dus met overmaat.
  • Schep in een bolkom en werk af met verse koriander
Vegan stijl: vervang de worst of kip door een blik kikkererwten
  • Tip: je kan kant-en-klare Thaise curry pasta toevoegen ipv de Thaise kruidenmix
  • Tip: je kan tomaten uit blik of tomatensaus toevoegen voor een meer rode soep - Ik probeer zo min mogelijk tomaten te gebruiken omdat ze niet zo goed zijn voor Chris




Geen opmerkingen:

Een reactie posten