Wat heb je nodig:
- 2 handenvol geschilde pompoen
- 1 boerenkool
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 blik zwarte bonen (gespoeld)
- 1 liter groentenbouillon (of kippen-of rundbouillon)
- zout en peper
- kruiden naar smaak: ik heb er gedroogde basilicum, gedroogde munt, Thaise kruidenmix, cayenne peper, rode chili peper en paprika poeder aan toegevoegd.
- 1 eetlepel (rijst)azijn
- Olie om te fruiten (ik heb kokosolie gebruikt)
Hoe maken:
- Schil de pompoen en snij in medium grote stukken of zoals ik, laat ingevroren pompoen ontdooien
- Rits de bladeren van de boerenkool en was ze onder stromend water, scheur of snij ze in kleinere hapklare stukken
- Snij de ui en knoflook in stukjes
- Spoel de zwarte bonen
- Verwarm olie in een soeppot
- Fruit de ui en daarna de knoflook
- Voeg de pompoenstukken toe en roer
- Voeg de bouillon toe (ofwel de pompoen goed onderzetten met water en bouillonblokjes toevoegen, kijk op de verpakking hoeveel bouillonblokjes voor hoeveel water je moet toevoegen)
- Laat even pruttelen
- Voeg de bonen toe en laat 15 minuten samen pruttelen
- Voeg zout en kruiden toe naar smaak (het kan behoorlijk wat zout gebruiken)
- Voeg azijn toe (niet noodzakelijk)
- Voeg de boerenkool toe, dit zal ineens heel wat volume in je kookpot geven, dus een beetje met je lepel alles goed doorroeren tot de boerenkool in volume slinkt
- Laat het samen 5 a 10 minuten koken tot de boerenkool nog licht knapperig is maar wel gaar
- In bolkom, eventueel afwerken met strooikaas of vegan kaas
- Wie er graag een vlees-stoof-soep van maakt voegt na de bonen, ham, kip of worst toe
Hoi Wendy Rose, Wat is "1 boerenkool"? Is dat 300 of 500 gram boerenkool?
BeantwoordenVerwijderen