Rubrieken

Totaal aantal pageviews

maandag 13 januari 2014

Vegan Pompoen-Boerenkool-Zwarte Bonen Soep

Wat te doen met ingevroren pompoen en een boerenkool die ligt te wachten? Daar maken we toch gewoon een maaltijdsoep van zekers! Heel aparte smaak die door Chris geweldig bevonden werd, het deed hem denken aan een uiensoep maar dan zonder de grote hoeveelheid uien. Ik heb ze vegan gemaakt maar zonder meer ook lekker met runder-of kippenbouillon en ham, kip of worststukjes. Hij kon het niet laten om er toch wat geraspte kaas over te strooien, als was het een uiensoep, wat ze dus vegetarisch maakt en niet langer vegan. Hij vond ze zo lekker dat er 2 grote bolkommen aan moesten geloven. Deze volwaardige groentenstoofpot/soep kan iedereen naar voorkeur aanpassen en is op max. 30 minuten klaar.



Wat heb je nodig:

  • 2 handenvol geschilde pompoen
  • 1 boerenkool
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik zwarte bonen (gespoeld)
  • 1 liter groentenbouillon (of kippen-of rundbouillon)
  • zout en peper
  • kruiden naar smaak: ik heb er gedroogde basilicum, gedroogde munt, Thaise kruidenmix, cayenne peper, rode chili peper en paprika poeder aan toegevoegd.
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • Olie om te fruiten (ik heb kokosolie gebruikt)


Hoe maken:

  • Schil de pompoen en snij in medium grote stukken of zoals ik, laat ingevroren pompoen ontdooien
  • Rits de bladeren van de boerenkool en was ze onder stromend water, scheur of snij ze in kleinere hapklare stukken
  • Snij de ui en knoflook in stukjes 
  • Spoel de zwarte bonen 
  • Verwarm olie in een soeppot 
  • Fruit de ui en daarna de knoflook
  • Voeg de pompoenstukken toe en roer
  • Voeg de bouillon toe (ofwel de pompoen goed onderzetten met water en bouillonblokjes toevoegen, kijk op de verpakking hoeveel bouillonblokjes voor hoeveel water je moet toevoegen)
  • Laat even pruttelen
  • Voeg de bonen toe en laat 15 minuten samen pruttelen
  • Voeg zout en kruiden toe naar smaak (het kan behoorlijk wat zout gebruiken)
  • Voeg azijn toe (niet noodzakelijk)
  • Voeg de boerenkool toe, dit zal ineens heel wat volume in je kookpot geven, dus een beetje met je lepel alles goed doorroeren tot de boerenkool in volume slinkt
  • Laat het samen 5 a 10 minuten koken tot de boerenkool nog licht knapperig is maar wel gaar
  • In bolkom, eventueel afwerken met strooikaas of vegan kaas
  • Wie er graag een vlees-stoof-soep van maakt voegt na de bonen, ham, kip of worst toe



1 opmerking:

  1. Hoi Wendy Rose, Wat is "1 boerenkool"? Is dat 300 of 500 gram boerenkool?

    BeantwoordenVerwijderen