Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 januari 2014

Zachte Vetvrije Boekweit-Teff Koekjes

Ik had boekweitvlokken meegebracht vanuit Belgie om ze te gebruiken als ontbijt. Simpelweg heet water gieten over de vlokken en desnoods afwerken met wat vers of gedroogd fruit en je hebt een vullend ontbijt.

Aangezien we samen met een groot deel van de USA onder de Polar Vortex zitten, waardoor de temperaturen dramatisch zijn gedaald, is binnenblijven wel het gezondste wat je kan doen. Dat klinkt dus als koekjes-bakken-tijd. Geen wonder dat handwerk en bakken hier zo populair zijn! Met vriestemperaturen die aanvoelen als glas op je huid wil je echt niet naar buiten!
Vandaar het meesterplan om mijn boekweitvlokken als basis te gebruiken voor deze gezonde en snel klare koekjes.
Ook ei-vrij!

Maakt ongeveer 10 tot 11 koekjes

Wat heb je nodig:
  • 80 gram boekweitvlokken (alternatief: quinoa vlokken)
  • 40 gram bruine rijstbloem (witte kan ook)
  • 2 eetlepels teff
  • 3 eetlepels cacao poeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker of wat meer als je van zoeter houdt
  • 2 eetlepels rijstmelk of andere 'melk' (alternatief: appelsap of water)
  • 130 gram mousseline appelmoes
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • kleine theelepel kaneelpoeder
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • kleine 1/8 theelepel kruidnagel

Deze laatste twee zijn niet noodzakelijk want ze geven een specifieke smaak die niet iedereen lekker vindt. Dus je kan de specerijen naar smaak en allergie aanpassen.
Een volgende keer maak ik ze met gedroogd sinaasappel zest en kaneel.

droge ingredienten samen
Tip Suikervrij: je kan ze ook suikervrij maken met stevia poeder, dat zal 3 tot 4 zakjes vragen, verminder dan eventueel je cacao poeder met 1 eetlepel.

Hoe maken:
maak een bal en plaats in de koelkast


  • Voeg eerst alle droge ingredienten samen
  • Voeg dan alle natte ingredienten toe
  • Alles goed samen mengen
  • Zet het deeg 15 minuten in de koelkast
  • Voorverwarm de oven op 180C
  • Maak ronde balletjes en leg ze op een bakplaat, ingevet ofwel met bakpapier
  • Duw ze plat met de vlakke hand
  • Bak ze gedurende 10 minuten
  • Laat ze afkoelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten