Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 4 maart 2014

Teff en Injera

Deze gistvrije glutenvrije Ethiopische pannenkoeken zijn leuk als een gedeeld vingervoedsel gerecht. Gevuld met allerlei vegetarische en/of vleesgerechtjes zijn ze de centrale blikvanger op de tafel. De pannenkoeken worden in stukken gescheurd en gebruikt om het voedsel op te pikken van de gevulde potjes ofwel van de gerechtjes die reeds op de grote pannenkoek gelegd zijn door de gastvrouw/heer. Injera smaakt lichtzurig door de fermentatie.
Als je geen tijd hebt kan je ze ook maken zonder te laten fermenteren, ze zullen dan niet zurig smaken, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Voeg dan alles gewoon samen en bak ze af.
Onze Injera voor 2 in een Ethiopisch restaurant in Toronto
Opgelet: Wie Ethiopisch gaat eten doet er heel goed aan om uitdrukkelijk voor glutenvrije injera te vragen want de meeste restaurants voegen gewone tarwebloem toe in hun bloemmengsels. Het is dikwijls niet mogelijk om zelfs glutenvrij te krijgen en dan krijg je gewone rijst aangeboden als alternatief - ook lekker  - maar wie niet teleurgesteld wil zijn omdat je dacht injera te kunnen eten doet er goed aan eerst contact op te nemen met het restaurant.

Wat is Teff?
Teff is een van oorsprong piepklein Ethiopisch graantje dat barstensvol zit met voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, aminozuren, hoog in calcium, ijzer en zelfs vitamine C wat ongewoon is voor granen.
Teff is geen echt graan maar komt van de grasfamilie, het wordt ook wel eens Abessijns liefdesgras genoemd.
  • Het is glutenvrij
  • Heeft een hoog eiwitgehalte wat uitstekend is voor vegans
  • Het heeft een relatieve lage glycemische index
  • Het ijzer wordt heel gemakkelijk opgenomen door het lichaam
  • Het heeft een licht nootachtige smaak
  • Het zou helpen bij PMS klachten 
Er zijn verschillende soorten teff, van licht tot donker. De roodkleurige teff bevat het meeste ijzer.
Je kan zowel de graantjes als de bloem gebruiken.

Teff graantjes kan je koken zoals gierst: 1 kop teff graantjes met 3 koppen water en wat zout. Breng naar het kookpunt en zet het dan laag om nog 15 tot 20 minuten te sudderen. Zet het vuur uit en laat het nog 5 minuten wellen. Je maakt er een soort pap van zoals havermoutpap of je kan het ook gebruiken als indikmiddel in stoverijen.


Ik gebruik de teff bloem heel graag in mijn baksels zoals pannenkoeken, koekjes en cake als extra smaakmaker en vooral voor zijn voedingsstoffen.
Injera met de typische gaatjes
Er zijn verschillende mogelijkheden om injera te maken, meestal met het gebruik van gist en een zuurdesem starter die een paar dagen duurt om te maken.
Deze versie is gistvrij die 24 uur duurt om te maken.

Glutenvrije Injera:
  • 180 gram teff bloem
  • 480 ml water
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout of naar smaak

Voeg de teff en het water samen in een bolkom, roer goed samen en laat 24 uur op kamertemperatuur staan.
Leg een handdoek over de bolkom en roer niet!
Na 24 uur zal het deeg gezwollen zijn, voeg dan het zout en het bakpoeder toe en roer even door. Het deeg zal nu terug inzakken.
Verhit de grootst mogelijke pan die je hebt met een klein beetje kokosolie of andere olie, smeer met een stuk keukenpapier de olie in het rond
Doe wat beslag in het midden en draai met de pan zodat het deeg rondgaat en de pan bedekt is met een dunne laag deeg
Er zullen belletjes verschijnen die thuishoren in de typische injera.

  • BELANGRIJK: 
  • Leg een deksel of een koekjesbakplaat over de pan zodat het vocht in de pan blijft. Het stoomt de injera aan de bovenkant en bakt dan de onderkant.
  • De pannenkoek moet niet gedraaid worden!
  • Bak ze voor ongeveer 4 a 5 minuten of totdat de bovenkant droog is.
  • Je kan ze in 4 vouwen voor het serveren of als een grote pannenkoek houden en ze vullen met kleine gerechtjes
of gevouwen serveren
samen eten

zaterdag 1 maart 2014

Vegan Cake-Broodje

Ik ben weer thuis! In mijn Canada-thuis wel te verstaan want ik heb eigenlijk twee 'thuizen'. Eentje in Mechelen- Belgie bij mijn dochters en eentje in Canada met mijn echtgenoot. Het 'concept' thuis is dan ook iets met een flexibel kantje. Maar Canada-thuis wil ook zeggen glutenvrij koken en bakken en na een maand gewoon brood en koffiekoeken (hoewel deze keer heb ik mij goed kunnen inhouden) is de tijd weer aangebroken om de twee glutenvrije mannen hier weer extra te verwennen.

Stiefzoon heeft zijn neus weer net door de deur gestoken, want die is van zijn mama-thuis weer naar zijn papa-thuis gekomen en dus staat stiefmama weer wat extra scherp achter het kookfornuis en de oven.

Iemand vroeg me op de facebook groep van Allergievriendelijk Koken voor een mogelijkheid om zonder gist te bakken. Nu voor een 'gewoon glutenvrij' brood is gist een bijna noodzakelijk iets om het brood zonder gluten te doen rijzen. Maar zoals altijd zijn er toch weer wat mogelijkheden. Dit cake-broodje is vegan en bevat geen gist. Je kan het zonder of met toevoeging van suiker, rozijnen, noten, chocolade of banaan maken. Dit zijn namelijk allerlei mogelijke varianten, kwestie van wat af te wisselen. De smaak is heel lekker maar het valt gemakkelijk uit elkaar daarom dat het goed is om het in de koelkast te plaatsen zodat de kokosolie kan opstijven en het wat stevigheid kan geven. Wie een eitje kan verdragen heeft daarentegen een uitstekend kleefmiddel dus voeg gerust dan een eitje toe.

De geheime ingredienten om wat volume en vochtigheid te geven zijn appelmoes en geraspte courgette.


Wat heb je nodig:

  • 150 gram bruine rijstbloem (witte kan ook)
  • 60 gram arrowroot of tapiocabloem of aardappelzetmeel 
  • 30 gram teff bloem (2 flinke eetlepels) 

Je kan voor het bloemmengsel ook gewone rijstbloem gebruiken maar ik hou eraan wat volwaardige bloemsoorten te gebruiken vandaar de 2 eetlepels teff, maar dit is dus niet noodzakelijk. Enkel rijstsbloem kan maar maakt het wel korrelig van structuur daarom voeg ik ook wat extra zetmeel toe.

  • 120 gram geraspte courgette (1 kleintje)
  • 30 gram kokosbloesemsuiker (niet noodzakelijk) of meer als je zoeter wil
  • 200 gram appelmoes mousseline
  • 75 ml lopende kokosolie of een andere zachte olie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • een snuif zout
  • handje vol rozijnen (optioneel)
Hoe maken:
  • Oven voorverwarmen op 175 C
  • Voeg alle droge ingredienten samen
  • Voeg de appelmoes, de lopende kokosolie en de geschilde geraspte courgette toe
  • Voeg alles in een flink ingevette bakvorm
  • Bak voor ongeveer 50 minuten
geschilde geraspte courgette toevoegen


voor het in de oven gaat


Chris vond er niets beter op dan er een flinke lik dikke kefir yoghurt en wat extra hagelslag op te strooien. En stiefzoon heeft flink zijn best gedaan, want er bleef niet veel over van het cake-broodje. Het was blijkbaar helemaal naar zijn smaak.

zondag 19 januari 2014

Erwtensoep

De temperaturen zijn hier weer flink aan het dalen en de wind zweept de verse sneeuw op in spectaculaire witte wervelwinden. Tijd voor een flinke erwtensoep!

Zelf heb ik moeite met erwtensoep. Ik weet niet of het te wijten is aan de lectine in de erwt of door de phyto-oestrogenen die me last bezorgen maar erwtensoep is geen al te beste keuze voor mezelf.
Wie last heeft van hormoonschommelingen, diabetes, Chron, colitis, maagzweren, artritis, MS maar ook allergieen moet opletten, want peulvruchten zoals soja, pinda, linzen en dus ook erwten kunnen deze problemen verergeren. Ik verdraag in het rijtje ook niet zo goed soja. Omdat ik in een peri-menopauze zit en mijn hormonenwinkel delicaat werkt voel ik heel snel wat goed en minder goed is voor mijn lichaam. Soja en erwten zijn geen beste keuzes voor mij. Maar voor wie ze kan verdragen... hier gaan we dan:

Erwtensoep

Wat heb je nodig voor de erwtensoep:

  • 1 pakje bio-spliterwten, de mijne waren 450 gram
  • een flink handvol diepvrieserwtjes of verse erwten (niet noodzakelijk maar geeft de soep iets meer pit)
  • 1 prei
  • 5 stukken spek
  • worst naar keuze
  • 2 glutenvrije bio-groenten-bouillonblokjes (maar kip of rund kan ook)
  • extra zout
  • wat kurkuma poeder (niet noodzakelijk)
  • Je kan desgewenst een varkenspoot of ribbetjes toevoegen in de soep
Hoe maken:
Ik heb de spliterwten heel de nacht laten weken - dit is niet noodzakelijk. Je kan spliterwten direct gebruiken maar het weken zou de soep fluweelachtiger maken. Aangezien ik er de avond ervoor aan gedacht had om deze soep te maken gingen ze dus onder water voor de nacht.

Afschuimen
  • Eerst en vooral de spliterwten spoelen onder lopend water
  • Onder water zetten (en dus eventueel de nacht laten weken). Gebruik dit vocht voor het koken.
  • Voeg de bevroren of verse erwtjes toe 
  • Zorg voor een paar centimeter water boven de erwten 
  • Breng aan de kook
  • Voeg spek en bouillonblokjes toe (en ander vlees behalve de worst)
  • Laat 2 uur pruttelen
  • Schep het schuim af
  • Voeg de in schijfjes gesneden prei toe
  • Voeg de kurkuma poeder toe
  • Voeg de worst toe
  • Laat nog 40 tot 1 uur op een zeer laag vuur staan
  • Zorg dat de bodem niet aanbrandt, roer regelmatig, voeg desnoods een beetje water toe als de soep echt te dik is.
  • De  erwten moeten helemaal plat gekookt zijn
Gebruik je rookworst, warm die dan apart op in kokend water en voeg die in stukjes op het allerlaatste toe.

Na een spelletje Chinees schaken was het tijd voor een kommetje snert! Veel heb je niet nodig om je te gevuld te voelen!


maandag 13 januari 2014

Vegan Pompoen-Boerenkool-Zwarte Bonen Soep

Wat te doen met ingevroren pompoen en een boerenkool die ligt te wachten? Daar maken we toch gewoon een maaltijdsoep van zekers! Heel aparte smaak die door Chris geweldig bevonden werd, het deed hem denken aan een uiensoep maar dan zonder de grote hoeveelheid uien. Ik heb ze vegan gemaakt maar zonder meer ook lekker met runder-of kippenbouillon en ham, kip of worststukjes. Hij kon het niet laten om er toch wat geraspte kaas over te strooien, als was het een uiensoep, wat ze dus vegetarisch maakt en niet langer vegan. Hij vond ze zo lekker dat er 2 grote bolkommen aan moesten geloven. Deze volwaardige groentenstoofpot/soep kan iedereen naar voorkeur aanpassen en is op max. 30 minuten klaar.



Wat heb je nodig:

  • 2 handenvol geschilde pompoen
  • 1 boerenkool
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik zwarte bonen (gespoeld)
  • 1 liter groentenbouillon (of kippen-of rundbouillon)
  • zout en peper
  • kruiden naar smaak: ik heb er gedroogde basilicum, gedroogde munt, Thaise kruidenmix, cayenne peper, rode chili peper en paprika poeder aan toegevoegd.
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • Olie om te fruiten (ik heb kokosolie gebruikt)


Hoe maken:

  • Schil de pompoen en snij in medium grote stukken of zoals ik, laat ingevroren pompoen ontdooien
  • Rits de bladeren van de boerenkool en was ze onder stromend water, scheur of snij ze in kleinere hapklare stukken
  • Snij de ui en knoflook in stukjes 
  • Spoel de zwarte bonen 
  • Verwarm olie in een soeppot 
  • Fruit de ui en daarna de knoflook
  • Voeg de pompoenstukken toe en roer
  • Voeg de bouillon toe (ofwel de pompoen goed onderzetten met water en bouillonblokjes toevoegen, kijk op de verpakking hoeveel bouillonblokjes voor hoeveel water je moet toevoegen)
  • Laat even pruttelen
  • Voeg de bonen toe en laat 15 minuten samen pruttelen
  • Voeg zout en kruiden toe naar smaak (het kan behoorlijk wat zout gebruiken)
  • Voeg azijn toe (niet noodzakelijk)
  • Voeg de boerenkool toe, dit zal ineens heel wat volume in je kookpot geven, dus een beetje met je lepel alles goed doorroeren tot de boerenkool in volume slinkt
  • Laat het samen 5 a 10 minuten koken tot de boerenkool nog licht knapperig is maar wel gaar
  • In bolkom, eventueel afwerken met strooikaas of vegan kaas
  • Wie er graag een vlees-stoof-soep van maakt voegt na de bonen, ham, kip of worst toe



dinsdag 7 januari 2014

Zachte Vetvrije Boekweit-Teff Koekjes

Ik had boekweitvlokken meegebracht vanuit Belgie om ze te gebruiken als ontbijt. Simpelweg heet water gieten over de vlokken en desnoods afwerken met wat vers of gedroogd fruit en je hebt een vullend ontbijt.

Aangezien we samen met een groot deel van de USA onder de Polar Vortex zitten, waardoor de temperaturen dramatisch zijn gedaald, is binnenblijven wel het gezondste wat je kan doen. Dat klinkt dus als koekjes-bakken-tijd. Geen wonder dat handwerk en bakken hier zo populair zijn! Met vriestemperaturen die aanvoelen als glas op je huid wil je echt niet naar buiten!
Vandaar het meesterplan om mijn boekweitvlokken als basis te gebruiken voor deze gezonde en snel klare koekjes.
Ook ei-vrij!

Maakt ongeveer 10 tot 11 koekjes

Wat heb je nodig:
  • 80 gram boekweitvlokken (alternatief: quinoa vlokken)
  • 40 gram bruine rijstbloem (witte kan ook)
  • 2 eetlepels teff
  • 3 eetlepels cacao poeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker of wat meer als je van zoeter houdt
  • 2 eetlepels rijstmelk of andere 'melk' (alternatief: appelsap of water)
  • 130 gram mousseline appelmoes
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • kleine theelepel kaneelpoeder
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • kleine 1/8 theelepel kruidnagel

Deze laatste twee zijn niet noodzakelijk want ze geven een specifieke smaak die niet iedereen lekker vindt. Dus je kan de specerijen naar smaak en allergie aanpassen.
Een volgende keer maak ik ze met gedroogd sinaasappel zest en kaneel.

droge ingredienten samen
Tip Suikervrij: je kan ze ook suikervrij maken met stevia poeder, dat zal 3 tot 4 zakjes vragen, verminder dan eventueel je cacao poeder met 1 eetlepel.

Hoe maken:
maak een bal en plaats in de koelkast


  • Voeg eerst alle droge ingredienten samen
  • Voeg dan alle natte ingredienten toe
  • Alles goed samen mengen
  • Zet het deeg 15 minuten in de koelkast
  • Voorverwarm de oven op 180C
  • Maak ronde balletjes en leg ze op een bakplaat, ingevet ofwel met bakpapier
  • Duw ze plat met de vlakke hand
  • Bak ze gedurende 10 minuten
  • Laat ze afkoelen