Rubrieken

Totaal aantal pageviews

vrijdag 28 november 2014

Wortelcake

De wortels worden in deze periode tegen lage prijzen aangeboden in de winkels, maar wat doet een mens met al die wortels? Naast wortelsoep (niet echt mijn favoriet), wortelpuree, gestoofde en gebakken wortels gaat mijn voorkeur toch echt wel naar de wortelcake!
Heerlijk met flink wat glazuur :) en glutenvrij wel te verstaan!
De twee mannen in huis konden niet wachten en een foto met het glazuur was dus geen optie :)
De cake werd gegeten als dessertje na het avondeten, gegeten als ontbijt en meegenomen als lunch.... just saying ;)

In dit recept zitten 2 eitjes maar je kan daarvoor vlaszaad in de plaats gebruiken als het ei-vrij moet zijn. Dus 2 eetlepels vlaszaad en 6 eetlepels water, 15 minuutjes laten indikken en klaar is je ei-vervanger.

Wat heb je nodig?

120 gram tapiocabloem of aardappelzetmeel
60 gram gierstmeel of sorghumbloem
60 gram witte rijstbloem
2 eieren
200 gram suiker of een alternatief
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels baksoda
1 theelepel xantaan gom of 2 theelepels psyllium husk of 1 theelepel johannesbroodpitmeel
75 gram gesmolten boter of kokosolie
2 theelepels vanille extract of 1 zakje vanille suiker
1 grote wortel geraspt (250 tot 300 gram geraspt)
kruidnagel naar smaak
kaneel naar smaak (1/2 tot 1 theelepel)
1/2 theelepel zout
100 gram ongezoete appelmoes of yoghurt (indien dit geen optie is voeg een vloeistof toe zoals amandelmelk of rijstmelk tot het deeg mooi vochtig is)

Hoe maken?

Rasp de wortel(s)
Voeg alle droge ingredienten samen in een bolkom
Voeg dan stelselmatig al je natte ingredienten toe
Voeg op het laatste de geraspte wortel toe - alles goed mengen

De geraspte wortel goed doorheen het deeg mengen

Oven voorverwarmen op 180C
Vet een bakvorm in
Giet het deeg in de bakvorm
Bak voor ongeveer 50 minuten of tot een mes zuiver uit de cake komt

Opmerking:
De tijd van het bakken hangt af van de natheid van je deeg dat weer afhangt van welke ingredienten je juist gebruikt hebt. Een ei is toch weer net iets anders dan vlaszaad, appelmoes is weer net iets anders dan melk. Dus hou je cake in de gaten!



zaterdag 22 november 2014

Eiwitrijke Vegan Pannenkoeken met Compot

Dat vegans moeten opletten om voldoende eiwitten binnen te krijgen is geweten. Maar deze pannenkoeken lossen dat probleempje op door het toevoegen van rijsteiwitpoeder en door gebruik te maken van kikkererwtenbloem.
Zeer snel gemaakt.

Voor ongeveer 12 pannenkoeken

Wat heb je nodig:

300 gram kikkererwtenmeel
60 gram rijsteiwitpoeder
5 eetlepels suiker (of een alternatief)
470 ml rijstmelk (of een alternatief)
3 theelepels vanille extract (of je kan een extra zakje vanille suiker toevoegen)
2 theelepels (10 gram) bakpoeder
2 theelepels appelazijn
snuif kruidnagel
snuif kaneel (of naar smaak)
optioneel: 15 gram (opgehoopte eetlepel) maca poeder

Hoe maken:
Voeg alle ingredienten samen en bak ze met wat vetstof op een heet-warm vuur. Maak kleine pannenkoekjes. Ze zijn vullend door het hoge eiwitgehalte en ze geven daardoor ook geen glucose-piek waardoor je achteraf moe bent.

Compot:
Diepvriesfruit of vers fruit
wij hebben diepvries bosbessen en frambozen, verse veenbessen en stukjes appel gebruikt
Flinke theelepel vet (kokosolie)
Beetje Maple siroop

Breng alle fruit en kokosolie samen in een pannetje en laat het op een laag vuurtje warm worden tot het fruit mooi gemengd is. Voeg dan wat maple siroop toe.

INFORMATIE:
Rijsteiwitpoeder is het perfecte alternatief voor veganisten en voor mensen die intolerant zijn voor melkproducten (lactose en caseine) en daardoor geen whey kunnen verdragen of voor mensen met ei- of soja-intolerantie. Dit poeder wordt verkregen uit bruine rijst. Het is zeer goed opneembaar en wordt gemakkelijk verteerd. Het bevat de 9 essentiele aminozuren, vitaminen en mineralen (o.a. ijzer, fosfor en kalium).


zondag 5 oktober 2014

Appeltaart (ei-vrij)

Het seizoen van appelen en peren is in volle gang. Dus hoog tijd voor een appeltaart!
In deze versie heb ik met echte boter gewerkt voor een rijkere smaak, maar wie geen boter kan of wil gebruiken kan gebruik maken van koude kokosolie of plantaardig vet.
Ik heb ook met iets moeilijker te vinden bloemsoorten gewerkt maar het resultaat is dan ook heel lekker. Wie ze niet in huis heeft of niet kan vinden staan er tussen haakjes alternatieven.

Het is een vrij eenvoudig recept (joepie!) maar lees even door het recept zodat je zeker bent dat je alles in huis hebt.

Wat heb je nodig voor de bodem:

Indien je een bepaalde bloemsoort niet kan vinden vermeerder dan de andere bloemsoorten die je wel hebt!

40 gram sorghumbloem (licht boekweitmeel)
40 gram amarantbloem (gierstbloem)
40 gram witte rijstbloem
40 gram arrowroot (tapiocabloem of aardappelzetmeel)
125 gram boter (koude kokosolie of plantaardige boter)
1/3 theelepel zout
3/4 theelepel xantaan gom (guar gom of johannesbroodpitmeel)
1 1/2 theelepel appelazijn
5 eetlepels koud water

Wat heb je nodig voor de vulling:

3 grote appels of 4 kleinere
sap 1/2 citroen
140 gram kokosbloesemsuiker (andere suiker is ook mogelijk zoals donkere kandijsuiker is zeker lekker)
2 eetlepels sorghumbloem (licht boekweitmeel of aardappelzetmeel)
2 eetlepels arrowroot (tapiocameel of maiszetmeel)
1/3 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel kaneel

Hoe maken:

1. Voeg alle droge ingredienten in een bolkom
2. Snij de boter in stukjes en meng het met de bloem tot het brokkelig wordt (ik gebruik mijn handen om de bloem en boter te mengen) - spoel je handen
3. Voeg de appelazijn toe en voeg stelselmatig het water toe en vorm een bal
4. Leg de bal in een plastic zak
5. Duw de bal plat met je hand tot een dikke plak
6. Leg de plak ongeveer 30 minuten in de koelkast zodat de boter/kokosolie kan opstijven
7. Vet ondertussen een bakvorm in
8. Neem het deeg uit de zak en leg op een plastic placemat. Rol uit met een deegroller terwijl je bloem strooit op het deeg. Ik doe het zelf echter altijd met de platte hand, tot ik ongeveer de juiste grootte heb maar nog niet helemaal plat.
9. Leg nu het uitgerolde of plattere deeg in de bakvorm. Gebruik daarvoor de placemat. Draai de placemat om zodat het deeg gemakkelijker van de placemat komt. Gebruik een mes of spatel om het deeg wat van de mat te steken indien nodig. Als het een beetje misvormd is geen probleem.
10. Werk nu met je handen om het deeg mooi in de vorm te krijgen. Maak eveneens een rand. Werk rustig om de deeg evenredig te verdelen over de vorm en de rand. Gebruik eventueel een beetje water op je vingers.

11. Oven voorverwarmen op 190 C

12. Prik met een vork gaatjes in de deeg
13. Leg een stuk bakpapier of eventueel koffiefilters op het deeg en vul met droge bonen of linzen (knikkers werken ook)
14. In de oven voor 20 minuten tot de rand licht bruin wordt
15. Neem de vorm uit de oven, neem het bakpapier en de bonen weg (verdwijnen in de vuilnisbak) en zet de oven uit
16. Zet het deeg nog 5 minuten in de oven tot het deeg droog is
17. Laat afkoelen, maar hij moet niet volledig koud zijn, lauw is ok.

De Vulling:

Terwijl je bodem in de oven staat kan je beginnen aan de vulling, hoewel die redelijk vlug klaar is en de vorm moet nog een tijdje afkoelen. Dus je kan er ook voor kiezen de vulling pas te maken wanneer de vorm voldoende is afgekoeld.

1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in plakjes
2. Pers de halve citroen en voeg over de appelplakjes zodat het bruinen voorkomt
3. Voeg dan alle andere ingredienten toe en meng

4. Zet de oven op 180 C

5. Voeg de vulling met alle sappen in de afgekoelde vorm
6. Bak voor 45 minuten

Klaar!

zaterdag 30 augustus 2014

Eenvoudige Hamburgerbroodjes (bevat eieren)

Wie houdt er nu niet van het woord 'eenvoudig'. Op vraag van een facebook-pagina-lid of ik een eenvoudige versie van het hamburgerbroodje kon geven moest ik even mijn 'glutenvrij moet ook gezond zijn' knop uitzetten. In deze eenvoudige versie gebruik ik enkel zetmelen die weinig echte voedingswaarde hebben maar voor een keer wil ik wel een uitzondering maken :D Ik heb vooral rekening gehouden met het feit dat de voedzamere bloemsoorten moeilijker te krijgen zijn. Dit recept gaat dan ook helemaal voor gemakkelijk te vinden en gemakkelijk te maken. Omdat eieren voor haar mogelijk zijn is dit een recept MET eieren.
Wie ei-loos moet eten vindt een hamburgerbroodjes recept in het kookboek Allergievriendelijk Koken.


Maakt 6 hamburgerbroodjes - Je kan er ook hot dog broodjes mee maken

Nodig: ringvormen of ramekin potjes
Hot dog broodjes: er bestaan hot dog bakvormen
hot dog bakvorm

Wat heb je nodig:

  • 155 ml warm water of melk (elke soort melk is mogelijk) op 38C
  • 1 theelepel honing of ander zoetmiddel (agave of suiker)
  • 1 theelepel droge gist
  • 90 gram aardappelzetmeel
  • 60 gram arrowroot of tapiocazetmeel (maiszetmeel is ook mogelijk)
  • 100 gram witte rijstbloem (wie bruine rijstbloem te pakken krijgt des te beter)
  • 1 1/2 theelepel johannesbroodpitmeel of guargom
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 30 ml zachte olie (koolzaad, olijf, ...)
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel appelazijn
  • Extra olie om de vormen in te smeren
Hoe maken:


  • Voorverwarm de oven op de laagste stand mogelijk
  • Olie de vormen die je gaat gebruikt in + een beetje olie op de bakplaat
  • Warm het water of melk op tot 38C 
  • In een potje doe je de gist + honing + warm water en laat een flinke 5 minuten staan tot het begint te schuimen
  • Voeg alle droge ingredienten samen in een aparte kom
  • Klop 1 eiwit tot schuim met een mixer
  • Voeg dan alle natte ingredienten toe aan het schuim en mix alles
  • Voeg de droge en natte ingredienten samen - bij voorkeur de droge bij de natte - en mix tot een lopende deeg
  • Giet de deeg in de vormen - vullen tot 1/2 van de hoogte
  • Zet de oven af en zet je bakplaat met vormen in de oven
  • Laat minstens 30 minuten staan of tot de broodjes genoeg gerezen zijn - de mijne hadden 1 uur nodig om te rijzen
  • Zet de oven op 190C en bak ze verder gedurende 25 - 30 minuten (check de oven)
  • TIP: Indien ze wat harder uit de oven komen dan gepland, steek ze in een plastiek zak die je kan afsluiten, zo worden ze terug wat zachter.
bloem, gist laten schuimen, eieren en opgeklopt eiwit

ongeveer 30 minuten bakken op 190 C
Ramekin vormen die handig zijn om broodjes in te maken

woensdag 6 augustus 2014

Sojavrije 'Soja-saus'

Dat het met de soja niet helemaal snor zit wordt alsmaar meer duidelijk. Voor mensen met glutenintolerantie is het sowieso uitkijken geblazen omdat gewone soja-saus tarwe bevat. Tamari is wel tarwe-vrij en staat hier in de keukenkast. Tamari is een smaakmaker die we regelmatig in onze gerechten gebruiken. Maar sommige mensen zijn gewoonweg allergisch of intolerant voor soja en soja-derivaten en voor hen post ik dit simpel alternatief zodat de Oosterse gerechten weer helemaal AF zijn!

Wat heb je nodig:

  • 350 ml organische kippen- of rundsbouillon Of je kan de helft water en de helft bouillon gebruiken
  • 4 theelepels balsamic azijn
  • 2 theelepels molasse/melasse 

>>>Opmerking: Molasse is in Belgie o.a. te verkrijgen bij Bio-Planet en in Nederland bij De Tuinen

voor wie het kan verdragen:
* een flinke snuif gemberpoeder
* een snuif witte peper
* een snuif knoflookpoeder

extra zeezout naar smaak

Hoe maken:

  • Voeg alle ingredienten samen in een kookpannetje - behalve het zout! en breng aan de kook op een medium vuur
  • Laat ongeveer 1/3 inkoken terwijl je regelmatig roert
  • Proef en voeg desnoods zout toe
  • Gebruik het in de gerecht
  • Voor later gebruik, laat het mengsel afkoelen
  • Giet het in een recipient dat je kan afsluiten en plaats het in de koelkast
  • Schudden voor gebruik
Vegetarisch: je kan de bouillon vervangen door plantaardige bouillon maar het zal dan niet dezelfde smaak hebben.

molasse/melasse

Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten.