Rubrieken

Totaal aantal pageviews

donderdag 9 mei 2013

Vetvrije Kokosbloem Muffins

Nu het boek 'Allergievriendelijk Koken, zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen' eindelijk echt -en- echt naar de uitgever is voor de finale haarkloverij, kan ik weer wat spelen met andere ingredienten zoals eieren. In het kookboek worden ze ei-zo-na niet gebruikt ;)

Ik had een onbedwingbare drang om nog iets ineen te steken zodat we -hopelijk als het lukt - later op de avond nog lekker konden genieten van iets zacht en warm. Fingers crossed.

Zowel de banaan als de appelmoes vervangen het vet in dit recept. Het is vetloos (behalve het beetje dat nodig is in de muffin bakvorm) maar de banaan en appelmoes geven het toch genoeg vering en zachtheid in de muffin. Kokosbloem absorbeert veel vocht dus er gaat behoorlijk wat nattigheid in de relatief weinige bloem. De kokosbloem geeft geen kokossmaak aan de muffins voor wie geen grote kokosliefhebber is.

Maakt 9 muffins:


  • 75 gram kokosbloem
  • 12 gram of 2 eetlepels arrowrootbloem
  • 4 eieren
  • 1 banaan
  • 4 eetlepels ongezoete appelmoes mousseline
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 4 eetlepels suiker - ik gebruik erythritol, een suiker alcohol dat geen invloed heeft op de suikerspiegel, zeer weinig calorien heeft en nog goed is voor de tanden ook - slecht of niet verkrijgbaar in Belgie - maar je kan uiteraard gewone suiker gebruiken of vervangen door honing of agave siroop. Indien je honing of agave gebruik laat dan de appelmoes weg uit dit recept. Als het deeg toch te droog uitvalt voeg dan ofwel een extra banaan toe (dit zal de bananensmaak versterken) ofwel voeg dan toch wat appelmoes toe. 
  • 3 snuifen stevia (optioneel): als je geen stevia hebt verhoog dan desnoods je suiker met een 1/2 eetlepel. Proef even aan het deeg dat geeft je een idee hoe zoet het is. De combinatie van de suiker en stevia maakt het behoorlijk maar lekker zoet.
  • snuif zout
  • Optioneel donkere chocolade druppels (bij o.a. Colruyt hebben ze grote zakken, melk en donker voor chocolade fonteinen, deze zijn dus ook uitstekend te gebruiken voor muffins, pannenkoeken en cakes)
De droge ingredienten bij elkaar voegen
De banaan prakken
De eieren klutsen en de geprakte banaan en de appelmoes met het ei-mengsel mengen
Voeg het natte mengsel in de droge bloemmix, goed mengen
Voeg de chocolade druppels toe


Oven voorverwarmen op 180C

Muffin vormen invetten met olie - met een silicone borsteltje
Gebruik een lepel om het deeg in de muffin vormen te lepelen - voor 2/3 vullen


Bak voor 30 minuten
Neem uit de oven en laat de muffins afkoelen in de vorm
Vetvrije Kokos Muffins




Geen opmerkingen:

Een reactie posten