Rubrieken

Totaal aantal pageviews

woensdag 4 september 2013

Kuzu, de Helende Wingerd

Kuzu of Kudzu is een wingerd die heel erg woekert maar in Azie geprezen wordt voor zijn helend karakter voor o.a. maagkrampen, indigestie, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk en verstijfde spieren van nek en schouders. Zijn toepassingen zijn zeer uitgebreid. Zie ook de posting van Kuzu Kamille Thee.

Kuzu is een allesoverwoekerende klimplant


Kuzu als zetmeel

Kuzu geeft een zeer verfijnd zetmeel dat gebruikt kan worden in de keuken in de plaats van ons traditionele maar oververwerkte maiszetmeel en aardappelzetmeel dat chemisch gebleekt wordt en waarvoor toxische extractie stoffen gebruikt worden. Arrowroot is een ander goed zetmeel dat veel minder intens verwerkt wordt maar het heeft geen uitgeproken helende karaktereigenschappen zoals kuzu.

Hoe wordt het gemaakt

Het maken van het traditionele kuzu neemt 120 dagen in beslag waarbij de wortels van de kuzu wingerd met de hand uit de grond gehaald worden en ontdaan worden van grondresten. Dan wordt de wortel verder schoongemaakt en in stukken gesneden en herhaaldelijk in koud water gespoeld. De grijze pasta die zo verkregen wordt, wordt dan door zijden doeken gespoeld met water zodat alle plantresten en de bittere taninen verwijderd worden en enkel het zetmeel overblijft. Het zetmeel wordt gedroogd, in blokken gesneden en verder gedroogd gedurende 60 dagen. Eens droog wordt de kuzu afgeborsteld, in brokjes verkruimeld en verpakt voor verkoop.



Goedkopere kuzu: nadelen

Koop kwaliteit kuzu, sommige fabrikanten kijken enkel naar winst en drogen de kuzu in de oven in plaats van op kamertemperatuur waardoor de kuzu heel hard wordt en nauwelijks goed oplost in water. Ook voegen sommige fabrikanten andere zetmelen, zoals maiszetmeel of arrowroot, toe.

Hoe kuzu culinair gebruiken

1 1/2 eetlepel op ongeveer 240 ml vloeistof voor het indikken van sauzen
2 eetlepels op 240 ml vloeistof wanneer je iets gelei-achtig wil maken of het maken van jelly dessert ( zie in het Allergievriendelijk Koken kookboek)

Los de kuzu eerst op in wat koud water en voeg dit witte papje toe aan het einde van de kooktijd van je gerecht of saus. Blijf roeren terwijl het indikt en stilaan doorschijnend zal worden.

Fruitgelei uit Allergievriendelijk Koken p.191

Geen opmerkingen:

Een reactie posten