Deze hartige soep is een grote NO-NO in onze keuken, tenminste als stiefzoon Kiran bij ons is. Maar deze week heb ik vrij spel en ik ben zelf een grote liefhebber van pindasaus en pindasoep. Dus deze keer blog ik een verboden soepje! Dus opgelet lezer als je allergisch bent voor pinda's sluit dan heel vlug deze pagina!
In het kader van Chris zijn voorstel: zondag = 1-pot-gerecht dag is deze soep een volwaardige maaltijd. Vorige zondag hebben we een boeuf bourguignon of beef stew of rundstoofpot klaargemaakt. Een versie daarvan vind je in het kookboek Allergievriendelijk Koken op pagina 115.
Wat heb je nodig:
- 3 lapjes organisch varkensvlees - zorg voor hormoonvrije en goede kwaliteit vlees - kip of kalkoen is een heel goed alternatief of gewoon geen vlees voor de vegetariers of veganisten onder het kokend publiek: Snij in kleine reepjes
- 4 cremini paddestoeltjes: in plakjes gesneden ( het is herfst voor iets!)
- 3 teentjes knoflook: in kleine stukjes - een uitje kan trouwens ook
- Een flinke handvol (diepvries) groentjes: worteltjes, bloemkool, brocolli - in stukjes
- Een wolk kokosmelk (of 6 eetlepels)
- Twee volle eetlepels pindakaas - ik koop altijd organische pindakaas zonder enige toevoeging - enkel pinda's that's it!
- Kippebouillon of groentenbouillon - Hier in Canada hebben we klaargemaakte bouillon in tetra, bouillonblokjes zijn dan weer veel moeilijker te verkrijgen - maar voor het Nederlandstalig publiek gebruik bouillonblokjes
- Zout en peper en iets pikant zoals chili poeder - ik heb er een vleug cayennepeper en kurkumapoeder aan toegevoegd
- Een scheut citroensap
- Afwerken met verse koriander blaadjes
Hoe maken:
- Fruit de stukjes knoflook in wat (kokos)olie
- Bruin de stukjes varkensvlees (of kip of kalkoen)
- Voeg de sneetjes paddestoel toe en bruin even mee (niet te veel laten uitbakken!)
- Voeg de (diepvries) groenten toe en roer ze een aantal minuten mee in de mix
- Voeg water toe tot 1 centimeter boven de groenten en voeg 1 of 2 bouillonblokjes toe (afhankelijk van hoeveel water je hebt toegevoegd)
- Laat alles samen op een zacht vuur koken en gaar worden, gedurende een 1/2 uur
- Voeg ondertussen ook zout, peper en specerij toe
- Voeg dan een flinke wolk kokosmelk toe (hoe meer hoe romiger) en twee volle eetlepels pindakaas
- Goed doorroeren, voeg de scheut citroensap toe - je kan eventueel het citroensap individueel toevoegen in je soepkom - en laat nog even doorpruttelen
- Laat nog even staan met het deksel op pot zodat de smaken nog kunnen mengen
- Opscheppen en afwerken met wat vers gewassen koriander blaadjes
- Klaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten