Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 15 oktober 2013

Kip op herfstige wijze

Nu de herfst weer in volle vaart aan kracht wint is het ook tijd om te genieten van de herfstvruchten. De oogsttijd is een heerlijke tijd, waar we kunnen genieten van appels, peren, noten, bessen en pompoenen. De herfst is ook de tijd van heerlijke stoofpotten en Chris stelde dan ook voor om iedere zondag een stoofpot klaar te maken. Dat leek me een strak plan, eentje waar ik met veel plezier aan werk want er is niks zo gemakkelijk en smakelijk als een rijkelijke stoofpot uit de oven.

Dus hierzie onze organische kip op herfstige wijze in de oven:

Wat heb je nodig:

  • 1 organische kip van ruim 1 kg
  • olijfolie
  • peper en zout
  • de laatste verse kruiden uit de tuin: handvol munt en twee soorten tijm (je kan ook gedroogde kruiden gebruiken)
  • 3 grote wortels: geschild en in stukken
  • 3 grote aardappelen of zoete aardappelen: geschild en in stukken. Met bio-aardappelen laat ik al eens graag de schil aan de aardappelen.
  • de hals van een flespompoen: geschild en in stukken (we zijn niet zo heel tuk op de schil maar je kan hem er aan laten als je wil)
  • een handvol rozijnen
  • 10 gedroogde abrikozen in twee gesneden
  • 4 tenen look
  • een specerijenmix naar keuze: we gebruikten een Bangkok Blend wat chili peper, knoflook, gember, zwarte peper, galangal, rode pepervlokken, lemongrass, cayenne, paprika, basilicum en koriander bevat, maar iedere mix die je lekker vindt is bruikbaar.
  • 4 kleine appeltjes: geschild en in stukken

Hoe maken:


  • Dep de kip af met keukenpapier
  • Wrijf ze in met olijfolie, zout en peper
  • In de opening van de kip breng je ook wat peper en zout, de verse kruiden en 1 teen knoflook
  • Wat olijfolie in de ovenpot (je kan het ook klaarmaken op een gewoon vuur in een grote pot)
  • Breng de kip in de pot en voeg alle bovenstaande ingredienten toe. Deksel op de pot.


De appeltjes heb ik pas toegevoegd nadat de ovenpot uit de oven kwam. Ik heb het nog een half uur laten staan  met de appelstukjes die dan zacht werden maar nog een klein beetje crunch hadden.

De oven op 220C en 1 1/2 uur laten staan.

Terwijl de vogel in de oven stond gaar te worden maakten we een korte boswandeling waar ik nog een aantal appeltjes kon bemachtigen die dus bij thuiskomst nog in de ovenpot zijn verdwenen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten