Rubrieken

Totaal aantal pageviews

vrijdag 29 november 2013

Koffie-Bananen Cake

In onze supermarkt verkopen ze regelmatig zakken met bananen die al een 'dagje ouder' zijn aan de helft van de prijs. Hoewel ik elke dag een banaan eet - of toch zo goed als alle dagen - wil mijn stiefzoon alleen 'groene' bananen. Daarmee doelend dat er geen bruine plekjes op de zijne mogen zitten. Dus vandaar dat ik mijn zak bananen steevast in iets anders moet gebruiken.

Dus een bananen cake is altijd een to-go-to recept, maar vandaag eentje met koffie.

Koffie-Bananen Cake


Wat heb je nodig:

  • 3 bananen
  • 2 eieren
  • 60 ml gesmolten kokosolie of 60 gram boter of margarine
  • 90 gram bruine suiker, ook kokosbloesemsuiker of honing kan werken
  • 40 gram witte of  bruine rijstbloem
  • 40 gram teff bloem
  • 80 gram tapioca bloem of aardappelzetmeel 
  • 1 eetlepel instant koffie - of wat meer als je de koffiesmaak meer wil smaken
  • 1 theelepel baksoda
  • 3/4 theelepel johannesbroodpitmeel
  • snuif zout

Hoe maken:
  • Meng alle bloemsoorten, baksoda, johannesbroodpitmeel, zout en suiker bij elkaar en meng
  • Voeg de 3 bananen toe en plet ze doorheen de bloem
  • Voeg dan de 2 eieren toe en meng alles goed samen
  • Voeg dan de olie toe - het deeg is vrij lopend en 'vettig' = dat is normaal
  • Vet een bakvorm in en voorverwarm de oven op 180 C
  • Giet het deeg in de bakvorm
  • Bak de cake voor 50 minuten
  • Laat voldoende afkoelen voor het snijden
Tip: wie noten kan eten kan er een handvol gehakte walnoten of andere noten naar keuze aan toevoegen.


dinsdag 26 november 2013

Aardpeer-Wortel Soep met Shiitake

Mijn oogst aardperen moest heeeeel dringend verwerkt worden want ze begonnen al aan kracht te verliezen. Ik had al een tijdje een soep in gedachten, maar het was nog niet tot een actieplan gekomen. Maar een ferme blik in mijn papieren zak met aardperen liet me weten dat het hoog tijd was om er iets mee te doen.

Wie de smaak van aardperen niet kent zal waarschijnlijk even moeten wennen aan de nieuwe smaak.

Aardpeer-Wortel Soep met Shiitake

Wat heb je nodig:

  • 3 flinke handen geschilde aardperen > je kan ze ook gewoon goed borstelen maar de mijne waren niet meer in beste staat en ik hou niet zo van de schil - schillen is wel een gepruts met al de rare hoekjes en kantjes
  • 1 grote wortel of 2 normale wortelen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • een handvol gedroogde shiitake paddestoelen
  • korianderpoeder, kurkumapoeder en nootmuskaat naar smaak. Ik heb toch behoorlijk wat nootmuskaat toegevoegd (optioneel)
  • zout en peper
  • olie om te fruiten
  • verse koriander of peterselie (optioneel)
  • wat citroensap
Hoe maken:
  • Schil de wortel(en) en snij in stukjes
  • Schil de ui en snij in stukjes
  • Schil de aardperen en zet ze even onder water als je ze niet direct gebruikt want anders verkleuren ze- snij ze in kleinere stukken als je aan de slag gaat
  • Schil de knoflook en snij in grovere stukken
  • Zet de shiitake paddestoelen onder water in een potje en zet even weg
  • Wat (kokos)olie in een soeppot
  • Fruit de ui, voeg dan de knoflook stukken toe fruit even mee
  • Voeg de wortelstukken toe en roer
  • Voeg de aardpeer stukken toe en roer
  • Voeg wat zout en peper toe en roer
  • Deksel op de pot en laat 5 minuten op een laag vuur even samen smoren - roer 1 of 2 keer
  • Dan voeg je water toe tot net over de groenten
  • Laat 20-25 minuten samen koken op een matig vuur
  • Als de groenten gaar zijn, pureer ze dan met een staafmixer
  • Voeg kurkumapoeder, korianderpoeder en nootmuskaat toe - proeven
  • Verder bijkruiden met zout en peper
  • Voeg de shiitake paddestoelen samen met het vocht toe in de soep en laat nog 5 minuten samen pruttelen.
  • Vind je de soep nog te dik dan voeg je nog wat extra water toe
  • Afwerken met verse koriander of peterselie
  • TIP: Ik heb in mijn eigen bolkom nog een beetje citroensap toegevoegd, dat neemt de zetmeelachtige smaak weg van de aardperen
  • TIP: wil je het meer pikant voeg dan wat hete specerijen toe zoals chilipoeder



vrijdag 22 november 2013

Brownies Zonder Bloem

Hoewel ik niet echt veel zin had om te bakken of te koken was de dag zo druilerig en miezerig dat ik uiteindelijk toch mijn bakplaat heb bovengehaald. Iets chocolade-achtig zonder teveel werk. Dat was het strak plan voor deze late november middag. Weinig ingredienten en snel gemaakt!





Maakt 9 Brownies in een muffinplaat

Wat heb je nodig:

  • 80 gram cacao poeder
  • 55 ml lopende kokosolie
  • 3 eieren
  • 170 ml honing of iets meer - afhankelijk hoe zoet je het wil
  • snuif zout
Tip: Wie noten kan verdragen kan wat gehakte walnoten toevoegen 

>>> Dat is het! Niet meer of minder dan dat!

Opmerking: je kan de honing vervangen door maple siroop of door kokosbloesemsuiker of elke andere suiker die bij je past

Hoe maken:
  • Voeg alle ingredienten samen en meng met een lepel
  • Vet een bakvorm of muffinvorm in met olie 
  • Vul de muffinvormen maar half
  • Bak voor 15-18 minuten op 180 C indien in muffinvormen - voor 25 minuten voor een cake versie
Ze moeten nog wat zacht zijn, dus niet droog bakken. Op die manier houden ze de zachte structuur van een brownie.
Laat ze afkoelen in de bakplaat en zet ze desnoods nog in de koelkast, zo stijven ze nog verder op.

                        

maandag 18 november 2013

AMAZING Wortelcake met Abrikozen Puree

Aangezien echtgenoot Chris middenin een heel drukke periode zit en onze avonden gevuld zijn met zijn werk leek het mij een uitstekend avondje om een wat meer arbeidsintensieve cake te maken. Het werd een ongelofelijk lekkere wortelcake met een bijzondere puree die gewoon al zalig is om zo te eten. Ik ben ontzettend tevreden met het resultaat! En ei-vrij! Echt vegan is het niet omdat ik honing heb gebruikt als zoetmiddel maar buiten dat is het gewoonweg een onvoorstelbaar lekkere 'vegan'achtige cake.

Als mijn stiefzoon vraagt of hij alsjeblieft het laatste stuk mag eten als ontbijt dan weet ik wel heel zeker dat de smaak helemaal goed zit!



Wat heb je nodig voor de cake:
  • 180 gram geraspte wortel (ik rasp ze met de hand met een groffe rasp)
  • 100 gram kokosbloem
  • 140 gram bruine of witte rijstbloem
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • flinke snuif zout
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker (indien je dit niet hebt voeg je een extra eetlepel honing toe)
  • 12 eetlepels lopende honing = 180 ml honing
  • 200 ml rijstmelk
  • 70 gram rozijnen
  • 2 eetlepels lopende kokosolie (smelten indien nog hard)
  • 3 eetlepels (vers) citroensap
  • 2 theelepels five spices: Five Spices is een Chinese samenstelling van 5 specerijen met name gember, kaneel, komijn, anijszaad en citroenschil. Je kan je eigen samenstelling maken afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je kan verdragen. Het is te verkrijgen in Oosterse winkels en is heerlijk in koekjes, cakes maar ook in hartige gerechten.
Wat heb je nodig voor de puree:
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 1 blik kokosmelk (probeer zo zuiver mogelijke kokosmelk te kopen zonder additieven)
  • 12 gram kuzu of 1 flinke eetlepel
  • 1 eetlepel water
  • snuif zout
  • 1 theelepel citroen of sinaasappel zest - ik heb zelf gedroogde sinaasappel zest in huis, altijd handig om koekjes of gebak een extra smaakje te geven
Hoe maak je het:
Cake:
  • Schil en rasp de wortel(en) totdat je aan de gewenste hoeveelheid komt, zet even apart
  • Voeg alle droge ingredienten samen in een kom en meng
  • Voeg de honing, lopende kokosolie, melk en citroensap in een andere kom en meng
  • Voeg deze min of meer gemixte vloeistof in de droge ingredienten en meng alles goed samen
  • Voeg de geraspte wortel en de rozijnen toe en meng alles goed samen 
  • Vet een ronde bakvorm in of cupcake vormen voor aparte cakes
  • Schep het deeg in de bakvorm(en) - het is vrij stevig maar het mag niet droog zijn. Indien vrij droog voeg dan wat extra rijstmelk toe
  • Zet in een voorverwarmde oven van 175C en bak voor ongeveer 50 minuten - voor cupcakes zal dat eerder 30-40 minuten zijn. 
  • Check met een vork om te kijken of het deeg droog gebakken is van binnen.
  • Laat minstens een half uur afkoelen, bij voorkeur uit de vorm - maar wees voorzichtig met de cake uit de vorm te halen.





Ik heb nog extra honing aangebracht bovenop de cake voor het in de oven ging. Voor mijzelf was het zonder de extra honing zeker zoet genoeg maar voor Chris was de zoetheid op deze manier perfect. Wat dat betreft hebben we een verschillend smaakgevoel.

Puree:
  • Snij de abrikozen in grove stukken 
  • Breng de stukken samen met de helft van de kokosmelk aan de kook in een pannetje en laat een kleine 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de abrikozen zacht genoeg zijn
  • Voeg ondertussen ook een snuif zout toe
  • Los de eetlepel kuzu op met de eetlepel water en roer tot alles opgelost is, zet even weg
  • Voeg dit mengsel in een blender of met een staafmixer in een maatbeker en mix alles tot een puree
  • Ondertussen heb je het pannetje ook weer schoongemaakt en voeg je de puree en de overschot van de kokosolie terug in het pannetje
  • Breng terug naar het kookpunt 
  • Roer de kuzu terug even los en voeg de kuzu al roerend toe tot het geheel wat verder indikt
  • Roer gedurende 2 tot 3 minuten op een zacht pruttelend vuur
  • Neem van het vuur en voeg de citroen of sinaasappel zest toe en meng het goed doorheen de ingedikte puree
  • Laat afkoelen en zet dan voor minstens een uur in de koelkast om verder op te stijven. Hoewel ik eerlijkheidshalve moet toegeven dat ik het sneller heb aangebracht zodat het nog wat warm was. 

>>>>Warme cake met een nog licht warme puree >>> oh oh oh!
pureer de abrikozen in de kokosmelk
gedroogde sinaasappel zest













Afwerken:

Breng de puree aan met een lepel en smeer verder uit met een mes


Deze cake is wat ons betreft een voltreffer, zeker als het nog een beetje warm is. Een heel smeeuige zachte cake met een lekkere abrikozen puree bovenop. Mocht je niet van abrikozen houden kan je een ander soort fruit proberen. Indien je met verse fruitsoorten werkt zal je wel de hoeveelheid kuzu moeten verhogen.

donderdag 14 november 2013

"Traditionele" Rode Kool met Appeltjes

De temperaturen beginnen hier in Canada onder het vriespunt te dalen, de wind rukt aardig aan de laatste bladeren en de mutsen, sjaals en handschoenen zijn weer uit de kast gehaald.
Tijd voor rode kool met appeltjes met de heerlijke geur van wintergroenten in de oven!

Wat heb je nodig:

  • 1 kleine rode kool
  • 1 grote ui
  • !verdorie ik ben de knoflook vergeten! maar dus look in stukjes naar keuze, indien gewenst
  • 3 kleine appels of 2 grote
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels rijstazijn, appelazijn of balsamico azijn
  • nootmuskaat
  • kaneel
  • zout en peper
  • 'boter' maar ik gebruik kokosolie
Het 'vet' is een belangrijk component in groenten gerechten. Door de mager/vetloos hype zien we vet als de grote boeman, maar we vergeten dat we vetten nodig hebben om bepaalde vitaminen te kunnen transporteren en opnemen. Goed dat je groenten eet, maar zonder de nodige vetten nemen we daar veel te weinig van op. Het klontje boter dat oma in haar puree of op de groentenschotel aanbracht heeft wel degelijk een zeer belangrijke functie! 
Dus ja, een beetje vet graag op de rode kooltjes!

Hoe maken:
laag 1
  • Snij de buitenste bladeren van de kool en snij het harde deel vanonder uit met een groot scherp mes
  • Snij de kool in reepjes en dan verder in stukjes, met een groot mes gaat dat lekker gemakkelijk
  • In een vergiet goed spoelen
  • Snij de ui en de look in stukjes
  • Schil en snij de appels in stukjes
  • In een pot die in de oven kan of indien je op een vuur werkt, in een grote pot, breng je een dikke laag kool.
  • Daarbovenop breng je wat ui, look en appeltjes aan
  • Strooi kaneel, nootmuskaat, peper en zout erover
  • Maak een tweede laag bovenop. Met opnieuw ui, look en appeltjes en specerijen
  • Strooi hier de 2 eetlepels bruine suiker bovenop 
  • Met een allerlaatste deeltje kool top je af
  • Giet de 3 eetlepels rijstazijn boven op
  • Breng een paar dotten 'boter'/kokosolie aan
  • Oven op 150 C of op een laag vuur wanneer je gewoon op een kookvuur kookt
  • Laat 2 1/2 uur in de oven staan en roer af en toe even door
Tip: je kan de overschotten perfect invriezen voor een volgend keertje.
Feesttip: voeg halfweg de kooktijd rozijnen of cranberries toe voor een extra toets

laag 2
laatste laagje met azijn en 'boter'/kokosolie

deze had nog 1 1/2 uur te gaan... en dan hmmm lekker...