Rubrieken

Totaal aantal pageviews

dinsdag 27 mei 2014

Earl Grey Rose Ice Tea

De temperaturen klimmen hier razendsnel over de 30C. Van een lange koude winter worden we in zomerse temperaturen gekatapulteerd. Tijd voor het maken van eerlijke Ice Tea!
Ik vind Earl Grey thee als zwarte thee heel lekker en met het toevoegen van een zakje 'Rose' van Yogi Tea heb je mijn insziens verder geen zoetmiddel meer nodig. Door de bloemen in deze thee geeft het net die extra toets aan bloemachtige zoetheid. Ik vind de Rose thee op zichzelf wat te bloemig maar samen met zwarte thee is het een ideale toevoeging om naast de bergamot van de Earl Grey nog een extra bloementoets te krijgen.
Voor de zoetekauw: je kan het aanzoeten met suiker, honing, stevia, rijststroop of agave naar smaak.

Wat heb je nodig:

Voor 1500 tot 1700 ml :

  • minstens 3 zakjes Earl Grey thee  
  • 1 theezakje Rose van Yogi Tea
  • 2 soeplepels citroensap (of meer naar smaak)
  • zoetstof naar keuze en smaak
Hoe maken:
  • Kook de hoeveelheid water naar wens bijvoorbeeld 1,5l
  • Voeg in een bokaal of theepot en breng de zakjes thee in
  • Laat 15 minuten trekken
  • Laat afkoelen
  • Voeg 2 soeplepels citroensap toe
  • Zet in koelkast om goed koud te worden

zondag 25 mei 2014

Aardappelsalade met Avocado Creme en Gemarineerde Zalm

Een Canadees wordt met een barbecue in zijn achterzak geboren. Zodra het weer het ook maar enigszins toelaat slaat het ingebakken barbecue-gen in actie. De zalm was dan ook zijn project en hij maakte een heerlijke marinade. Simpel, superlekker en heel Canadees met maple siroop.

Omdat ik een aardappelsalade wilde maken zonder mayonaise en er nog bevroren avocado's in de diepvries lagen was de combinatie snel gemaakt. Wij zijn grote avocado liefhebbers en ik leg eventuele overschot aan avocado's in zijn geheel in de diepvries. Bij het ontdooien zijn ze enkel bruikbaar voor een guacamole of zoals hier voor een cremige toevoeging aan de aardappelen.
Je mist geen moment mayonaise! De avocado's maken de aardappelsalade lekker romig.

Wat heb je nodig voor de aardappelsalade:

* een aantal aardappelen
* 1/4 rode ui
* 1/2 rode paprika
* 2 rijpe avocado's (vers of ontdooid)
* citroensap
* peper en zout
* cayenne peper (optioneel)

Uiteraard kan je deze aardappelsalade verrijken met alles wat je lekker vindt. 
Voeg verse kruiden zoals bieslook, peterselie of koriander.

Hoe maken:
  • Schil en kook de hoeveelheid aardappelen die je nodig hebt en laat ze afkoelen
  • Snij ze in blokjes
  • Snij de avocado's open, ontpit en lepel het vruchtvlees uit
  • Voeg citroensap, peper, zout en cayennepeper toe en meng alles goed door elkaar tot een romige substantie
  • Snij een beetje rode ui en een halve paprika in stukjes
  • Voeg alles bij elkaar en proef!!
  • Voeg extra zout, peper en cayenne peper toe naar smaak
  • Let op dat er genoeg citroensap is toegevoegd dat verhoogd de smaak van deze combinatie
(ontdooide) avocado's tot een creme maken


Marinade Zalm

Voor een stuk van 400 tot 500 gram
  • 60 ml maple siroop of honing of Luikse siroop 
  • 60 ml tamari of soja saus (glutenvrij)
  • 2 tenen knoflook (of meer naar smaak) in stukjes
Hoe maken:

Voeg de knoflookstukjes, de maple siroop en de tamari in een plastiek zak (voor voeding). Een zip lock model of een zak die je kan afsluiten. Laat het een uur marineren - keer na 30 minuten de zak.

Neem de zalm uit de zak en laat de marinade in de zak. Leg de zalm op een bord zodat de marinade niet te rijk aanwezig is wanneer je de zalm op de hete barbecue legt of in de pan bakt.

De overschot van de marinade heb ik wat aangelengd met water en wat ingekookt zodat het nog bruikbaar is als 'saus' op rijst of aardappelen.







woensdag 19 maart 2014

Zoete Aardappel en Witte Bonen Burger

Met nog een stuk zelfgemaakte pizza van de vorige avond, maar niet voldoende voor 3 hongerige magen, moest ik mijn vrij lege koelkast uitpluizen. Niet getreurd echter, er lag nog een flinke zoete aardappel die dringend gebruikt moest worden en er stond nog een restje natuuryoghurt te blinken in de vergeethoek van de koelkast. Je kent dat wel, zo wat vanachter, net genoeg om niet weg te gooien maar niet meer wat het ooit geweest is. Voeg daarbij nog 3 veel te rijpe avocado's in de fruitschaal en daar moest dan maar iets mee in elkaar gebokst worden. Okay... dus... wel... Gelukkig bestaat er ook nog zo iets als 'blikvoer'. We hebben altijd wel wat blikken bonen in de voorraadkast staan.

Dit ging iets worden dat stiefzoon hoogstwaarschijnlijk niet echt ging lusten, teveel verschillende structuren! Maar met het oog op een stuk pizza zou hij toch aan boord kunnen komen... hem kennende was dat zowat mijn strategisch plan. Want mijn verstand kan er nog niet helemaal bij dat hij wel pizza en lasagna als een hongerige wolf aanvalt, maar dat andere zaken die ook gemengd zijn meer een probleem vormen. Met soep nog altijd als zijn grootste weerstand, met kokhalsgeluiden inclusief als het te korrelig is voor zijn tong. Dus geen soep-toestanden als hij bij ons is, maar kleine uitdagingen als deze worden zeker aangegaan nu hij oud genoeg is om zijn diepe weerstanden verstandelijk wat beter te begrijpen.

Stiefzoon heeft zijn burger wel degelijk gegeten met guacamole maar zonder de yoghurt dressing, dat was toch een stap te ver. Maar dat stuk extra pizza was inderdaad de wortel voor zijn neus...Wij vonden ze eerlijk gezegd heerlijk en met een portie rijst was dit een zeer vullend avondmaal. Vegetarisch en zelfs helemaal vegan te maken. Morgen hebben we nog een portie die eenvoudig kan opgewarmd worden... en wij blij :)

Wat heb je nodig... zo ongeveer voor 6 burgers:

Voor de Burgers:
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en gekookt
  • 1 blik witte bonen, maar ik heb het niet volledig gebruikt, er zat nog een flinke bodem bonen in het blik
  • 1 ei of 1 flinke volle eetlepel gemalen vlaszaad 
  • 50 gram glutenvrije broodkruimels (lees even verder mocht je dit niet hebben)
  • 75 gram glutenvrije havervlokken 
  • 3 knoflook tenen in stukken
  • 1/2 tot 1 theelepel paprikapoeder - we houden van de gerookte versie die meer afsmaakt
  • zout en peper naar smaak
>> wil je graag wat pikant dan voeg je nog wat cayenne of chilipoeder toe

Indien je geen glutenvrije broodkruimels (zelf gemaakt of gekocht) hebt verhoog dan de havervlokken. Je kan de havervlokken ook als meel gebruiken of dus als vlokken. Beide werken. 
Kan je geen havervlokken verdragen of heb je het niet in huis dan kan je werken met aardappelzetmeel, tapiocameel of arrowroot. Het gaat er om dat er bloem in het mengsel zit dat alles wat doet kleven. Voeg de gekozen bloemsoort lepel voor lepel toe tot je een mooie deeg krijgt, niet te dik, niet te dun (zie foto)

Hoe maken:
  • Schil en kook de zoete aardappel en laat goed uitlekken - Ik heb ze gestoomd
  • Grootste deel van het blik witte bonen spoelen en laten uitlekken 
  • ***Belangrijk is dat de ingredienten niet te nat zijn
  • Mix de bonen, het ei of vlaszaad en de kruiden met een staafmixer in een pot
  • Voeg dan de zoete aardappelstukken toe en mix verder 
  • Voeg de knoflookstukken toe en mix verder
  • Voeg dan de broodkruimels en havervlokken toe en mix verder
  • Je kan dan besluiten er wat extra broodkruim of havervlokken aan toe te voegen indien het mengsel nog te nat is, maar het is wel degelijk toch nog vrij vochtig.
  • Zet het in de koelkast zodat het kan opstijven
  • In een pan voeg je een mooie laag olie die je goed verhit
  • Gebruik een platte opscheplepel en breng een hoeveelheid mix in de pan en maak burgers.
  • Je kan ze stelselmatig vorm geven naarmate ze bakken, dus ze hoeven zeker niet onmiddelijk perfect te zijn als ze in de pan gaan
  • Laat ze op een middelmatig laag vuur lang genoeg bakken
  • Draai ze om en laat ze verder bakken
  • Neem ze voorzichtig uit de pan
Voor wie yoghurt kan verdragen is deze dressing een eerste lekkere laag op je burger:

Voor de Yoghurt Dressing:
  • Kommetje yoghurt of een yoghurt alternatief
  • Rasp wat verse knoflook met kleine rasp of knoflookpers: rauwe knoflook smaakt veel sterker dus opletten met de hoeveelheden
  • Scheutje maple siroop, rijststroop of agave siroop of eventueel een beetje lopende honing
  • Klein beetje zout
  • Eventueel wat gesnipperde bieslook
De tweede laag op je burger is deze guacamole:

Simpele Avocado Guacamole:
  • 2 avocado's (dat bleef er zowat over van mijn 3): ontpitten en met een vork prakken
  • scheutje citroensap
  • zout en peper








dinsdag 4 maart 2014

Teff en Injera

Deze gistvrije glutenvrije Ethiopische pannenkoeken zijn leuk als een gedeeld vingervoedsel gerecht. Gevuld met allerlei vegetarische en/of vleesgerechtjes zijn ze de centrale blikvanger op de tafel. De pannenkoeken worden in stukken gescheurd en gebruikt om het voedsel op te pikken van de gevulde potjes ofwel van de gerechtjes die reeds op de grote pannenkoek gelegd zijn door de gastvrouw/heer. Injera smaakt lichtzurig door de fermentatie.
Als je geen tijd hebt kan je ze ook maken zonder te laten fermenteren, ze zullen dan niet zurig smaken, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Voeg dan alles gewoon samen en bak ze af.
Onze Injera voor 2 in een Ethiopisch restaurant in Toronto
Opgelet: Wie Ethiopisch gaat eten doet er heel goed aan om uitdrukkelijk voor glutenvrije injera te vragen want de meeste restaurants voegen gewone tarwebloem toe in hun bloemmengsels. Het is dikwijls niet mogelijk om zelfs glutenvrij te krijgen en dan krijg je gewone rijst aangeboden als alternatief - ook lekker  - maar wie niet teleurgesteld wil zijn omdat je dacht injera te kunnen eten doet er goed aan eerst contact op te nemen met het restaurant.

Wat is Teff?
Teff is een van oorsprong piepklein Ethiopisch graantje dat barstensvol zit met voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, aminozuren, hoog in calcium, ijzer en zelfs vitamine C wat ongewoon is voor granen.
Teff is geen echt graan maar komt van de grasfamilie, het wordt ook wel eens Abessijns liefdesgras genoemd.
  • Het is glutenvrij
  • Heeft een hoog eiwitgehalte wat uitstekend is voor vegans
  • Het heeft een relatieve lage glycemische index
  • Het ijzer wordt heel gemakkelijk opgenomen door het lichaam
  • Het heeft een licht nootachtige smaak
  • Het zou helpen bij PMS klachten 
Er zijn verschillende soorten teff, van licht tot donker. De roodkleurige teff bevat het meeste ijzer.
Je kan zowel de graantjes als de bloem gebruiken.

Teff graantjes kan je koken zoals gierst: 1 kop teff graantjes met 3 koppen water en wat zout. Breng naar het kookpunt en zet het dan laag om nog 15 tot 20 minuten te sudderen. Zet het vuur uit en laat het nog 5 minuten wellen. Je maakt er een soort pap van zoals havermoutpap of je kan het ook gebruiken als indikmiddel in stoverijen.


Ik gebruik de teff bloem heel graag in mijn baksels zoals pannenkoeken, koekjes en cake als extra smaakmaker en vooral voor zijn voedingsstoffen.
Injera met de typische gaatjes
Er zijn verschillende mogelijkheden om injera te maken, meestal met het gebruik van gist en een zuurdesem starter die een paar dagen duurt om te maken.
Deze versie is gistvrij die 24 uur duurt om te maken.

Glutenvrije Injera:
  • 180 gram teff bloem
  • 480 ml water
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout of naar smaak

Voeg de teff en het water samen in een bolkom, roer goed samen en laat 24 uur op kamertemperatuur staan.
Leg een handdoek over de bolkom en roer niet!
Na 24 uur zal het deeg gezwollen zijn, voeg dan het zout en het bakpoeder toe en roer even door. Het deeg zal nu terug inzakken.
Verhit de grootst mogelijke pan die je hebt met een klein beetje kokosolie of andere olie, smeer met een stuk keukenpapier de olie in het rond
Doe wat beslag in het midden en draai met de pan zodat het deeg rondgaat en de pan bedekt is met een dunne laag deeg
Er zullen belletjes verschijnen die thuishoren in de typische injera.

  • BELANGRIJK: 
  • Leg een deksel of een koekjesbakplaat over de pan zodat het vocht in de pan blijft. Het stoomt de injera aan de bovenkant en bakt dan de onderkant.
  • De pannenkoek moet niet gedraaid worden!
  • Bak ze voor ongeveer 4 a 5 minuten of totdat de bovenkant droog is.
  • Je kan ze in 4 vouwen voor het serveren of als een grote pannenkoek houden en ze vullen met kleine gerechtjes
of gevouwen serveren
samen eten

zaterdag 1 maart 2014

Vegan Cake-Broodje

Ik ben weer thuis! In mijn Canada-thuis wel te verstaan want ik heb eigenlijk twee 'thuizen'. Eentje in Mechelen- Belgie bij mijn dochters en eentje in Canada met mijn echtgenoot. Het 'concept' thuis is dan ook iets met een flexibel kantje. Maar Canada-thuis wil ook zeggen glutenvrij koken en bakken en na een maand gewoon brood en koffiekoeken (hoewel deze keer heb ik mij goed kunnen inhouden) is de tijd weer aangebroken om de twee glutenvrije mannen hier weer extra te verwennen.

Stiefzoon heeft zijn neus weer net door de deur gestoken, want die is van zijn mama-thuis weer naar zijn papa-thuis gekomen en dus staat stiefmama weer wat extra scherp achter het kookfornuis en de oven.

Iemand vroeg me op de facebook groep van Allergievriendelijk Koken voor een mogelijkheid om zonder gist te bakken. Nu voor een 'gewoon glutenvrij' brood is gist een bijna noodzakelijk iets om het brood zonder gluten te doen rijzen. Maar zoals altijd zijn er toch weer wat mogelijkheden. Dit cake-broodje is vegan en bevat geen gist. Je kan het zonder of met toevoeging van suiker, rozijnen, noten, chocolade of banaan maken. Dit zijn namelijk allerlei mogelijke varianten, kwestie van wat af te wisselen. De smaak is heel lekker maar het valt gemakkelijk uit elkaar daarom dat het goed is om het in de koelkast te plaatsen zodat de kokosolie kan opstijven en het wat stevigheid kan geven. Wie een eitje kan verdragen heeft daarentegen een uitstekend kleefmiddel dus voeg gerust dan een eitje toe.

De geheime ingredienten om wat volume en vochtigheid te geven zijn appelmoes en geraspte courgette.


Wat heb je nodig:

  • 150 gram bruine rijstbloem (witte kan ook)
  • 60 gram arrowroot of tapiocabloem of aardappelzetmeel 
  • 30 gram teff bloem (2 flinke eetlepels) 

Je kan voor het bloemmengsel ook gewone rijstbloem gebruiken maar ik hou eraan wat volwaardige bloemsoorten te gebruiken vandaar de 2 eetlepels teff, maar dit is dus niet noodzakelijk. Enkel rijstsbloem kan maar maakt het wel korrelig van structuur daarom voeg ik ook wat extra zetmeel toe.

  • 120 gram geraspte courgette (1 kleintje)
  • 30 gram kokosbloesemsuiker (niet noodzakelijk) of meer als je zoeter wil
  • 200 gram appelmoes mousseline
  • 75 ml lopende kokosolie of een andere zachte olie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • een snuif zout
  • handje vol rozijnen (optioneel)
Hoe maken:
  • Oven voorverwarmen op 175 C
  • Voeg alle droge ingredienten samen
  • Voeg de appelmoes, de lopende kokosolie en de geschilde geraspte courgette toe
  • Voeg alles in een flink ingevette bakvorm
  • Bak voor ongeveer 50 minuten
geschilde geraspte courgette toevoegen


voor het in de oven gaat


Chris vond er niets beter op dan er een flinke lik dikke kefir yoghurt en wat extra hagelslag op te strooien. En stiefzoon heeft flink zijn best gedaan, want er bleef niet veel over van het cake-broodje. Het was blijkbaar helemaal naar zijn smaak.