Rubrieken

Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 september 2013

Vegan Romige Rijstpudding

Na een namiddag laat-zomers tuinwerk bekroop me plots een verlangen naar rijstpudding. Waar dat zo vandaan kwam is ongeweten maar aangezien Chris nog steeds in zijn helingsproces is met zijn pijnlijke darmen leek het me geen slecht idee om dat verlangen om te zetten in een waarachtig rijstpudding plan.

Chris staat sinds 2 dagen op een zelfontworpen helend 'dieet' van kefir, vers geperst groene koolsap (wat we witte kool noemen), aloe vera gel en kuzu kamille thee en zijn verzweerde darmvoering blijkt heel goed te reageren. Geregeld kleine dingen eten die niet te veel last veroorzaken zoals mijn bananen cake, die hij met goede regelmaat volledig verorberd heeft :)  De constante pijn is grotendeels verdwenen, enkel wanneer hij iets vast eet komen de stekende pijnen nog opzetten maar de helende sapjes werpen gelukkig vruchten af.
Koolsap om darm ulceraties te helen

Aangezien Chris een liefhebber is van zoet zal hij dit rijstpapje wel kunnen apprecieren als zijn avondmaal.

Voor deze rijstpap kan je best in de buurt van je kookpot blijven. Regelmatig roeren is de boodschap.

De verhoudingen zijn in koppen afgemeten, dus hou dezelfde kop voor alle ingredienten.
Deze hoeveelheid maakt een grote pot rijstpap met ongeveer 10 flinke porties. Pas de hoeveelheden aan als je minder wil.

1 1/2 kop rijst (ongeveer 270 gram)- ik heb klevende rijst gebruikt die ook voor sushi gebruikt wordt, maar elke soort rijst werkt
1/3 kop suiker (ongeveer 65 gram) - ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt omdat dit beter is voor de bloedsuikerspiegel hoewel het de rijstpap een beige kleur geeft en het minder zoet smaakt wat ik persoonlijk juist een voordeel vind. Dus hou je van de traditionele witte rijstpap gebruik dan witte suiker of elke soort suiker of zoetstof die je graag gebruikt
7 koppen amandelmelk ( ongeveer 240 ml per kop dus ongeveer 1,7 liter) - ik heb vanille amandelmelk gebruikt maar rijstmelk werkt net zo goed
1/2 vanille stokje
snuif zout
flinke snuif kaneel (optioneel)
snuifje nootmuskaat (optioneel)

Hoe maken:


  • Breng de rijst, de suiker, vanille stokje en het zout samen in een kookpot. 
  • Voeg 1 kop amandelmelk toe en meng alles. 
  • Zet het op een matig zacht vuur en roer tot de melk geabsorbeerd is door de rijst. 
  • Voeg kaneel en nootmuskaat toe.
  • Voeg nu om de paar minuten stelselmatig de melk toe, telkens met ongeveer een halve kop. 
  • Roer heel regelmatig en zet desnoods je vuur wat lager zodat het net zachtjes pruttelt. 
  • Zorg dat de rijstpap niet aanbrandt maar de rijst moet de tijd krijgen om helemaal zacht te worden. Dus neem je tijd met het toevoegen van de amandelmelk en het roeren, ongeveer 40-50 minuten. Als je merkt dat de rijstpap aan de bodem kleeft moet je je vuur lager zetten.
  • Neem het vanille stokje uit de rijstpap en doorroeren.
  • Warm of koud met nog wat extra kaneel voor de liefhebbers en je kan verder afwerken met stukjes fruit (vers of ontdooid uit de diepvries), geschaafde amandelen of een toefje room voor wie kan

Romige Rijstpap

Tip: Deze romige rijstpudding heeft veel weg van een ouderwetse havermoutpap dus voor wie geen haver kan eten is dit een heerlijk alternatief.




1 opmerking:

  1. Verrukkelijk krijg er onmiddellijk trek in ,ik ambieer ook low suiker of zo min mogelijk of met vervangers

    BeantwoordenVerwijderen