Rubrieken

Totaal aantal pageviews

woensdag 1 januari 2014

Chili con Carne

Nu we terug gearriveerd zijn in Canada kan het bloggen weer beginnen. In Belgie heb ik alleen maar tijd voor familie, sociale contacten en mijn klanten en lessen. Maar eenmaal in de stilte van ons dorp kan ik me weer helemaal uitleven op een ander aspect van mijn leven: koken en bloggen. Dit gerecht komt helemaal uit de hersenpan van echtgenoot Chris.

Als oudjaarsgerecht wilde Chris Chili con Carne maken. Misschien niet direct een echt feestelijke maaltijd maar eentje waar we beide erg veel zin in hadden na al de kerstdiners en etentjes. Hij heeft er dan ook een heel rijk en diep smaakpallet van gemaakt met een fantastisch eindresultaat. Mijn eerste reactie was dat dit de beste Chili con Carne was die ik ooit heb gegeten! Een meer traditionele versie zonder tomaten, wat voor Chris soms te zuur is voor zijn darmen.
Alle hoeveelheden zijn naar gevoel toegevoegd, daarom dat ik hier ruwe hoeveelheden aangeef.


Wat heb je nodig:

  • 2 stukken spek in stukjes gesneden
  • 500 gram bio rundergehakt
  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 theelepel achiote of annato zaden (Zuid-Amerikaanse winkels - geeft een rijke aardse smaak)
  • 2/3 of 300ml flesje glutenvrij bier
  • 1 blik rode kidney bonen - spoel ze even onder stromend water
  • 6 wortelen in grote stukken gesneden
  • 1 rode en 1 gele of oranje paprika 
  • 1/4 theelepel chili vlokken
  • 1/2 theelepel chili poeder mix (chili peper, komijn, koriander, zout, oregano, knoflook en kruidnagel)
  • 1/2 theelepel Scotch Bonnet hot pepper sauce (Scotch Bonnet is een soort hete rode peper zonder de scherpe hete smaak van rode peper)
  • 1/2 theelepel five spice kruiden (gember, kaneel, komijn, anijszaad en citroenschil) ( te koop in Oosterse winkels)
  • 1/2 theelepel vissaus
  • 1/4 theelepel bangkok kruidenmengsel (ancho chili peper, knoflook, gember, zwarte peper, galangal, rode peper, lemongrass, cayenne, paprika, basilicum en koriander)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel citroensap
  • Tip: als het geheel wat droog wordt voeg dan wat extra bier ofwel wat water met bouillon toe


  • verse koriander
  • strooikaas indien mogelijk
  • rijst

Hoe maken:

  • Het spek in stukjes snijden en in een grote pot aanbraden
  • Voeg de annato zaden toe en roer totdat de rode kleur afgeeft aan het spek
  • Voeg lookstukjes en ui stukjes toe en blijf roeren
  • Voeg wat bier toe
  • Schep de annato zaden uit de pot met een lepel
  • Voeg het gehakt toe en bak 
  • Voeg nu stelselmatig de specerijen toe
  • Voeg de vissaus, azijn en citroen toe
  • Voeg de wortelstukken
  • Voeg de bonen toe
  • Voeg meer bier toe
  • Laat alles 1 uur pruttelen
  • Voeg op 15 minuten voor het einde de stukken paprika toe
  • Kook rijst
  • Pluk de koriander blaadjes en spoel ze af en laat uitlekken
Voeg de rijst en chili con carne samen in een bolkom, serveer met strooikaas indien mogelijk en korianderblaadjes.

Achiote zaden en pasta





Wij wensen je een rijk, smakelijk en allergie-bewust 2014!!

Een gelukkig 2014 vanuit de keuken in Grimsby - Canada!





2 opmerkingen:

  1. Beste wensen voor 2014
    Grtjs
    Daniƫlle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk recept heb je hier weer geplaatst!
    Ik wens jou en je familie ook alle goeds voor 2014 toe.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier Dian

    BeantwoordenVerwijderen